irtibat: 0216 311 58 27 - 0541 789 65 95


  • İl Müftüleri Semineri sonuç bildirgesiyle sona erdi

    “İl Müftüleri Semineri” sonuç bildirgesiyle sona erdi

    Afyonkarahisar’da 4 gün süren İl Müftüleri Semineri, Dini Yayınlar Genel Müdürü Dr. Yüksel Salman tarafından okunan sonuç bildirgesiyle sona erdi. Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez’in yönettiği, 81 il müftüsünün ve Diyanet İşleri Başkanlığı’nın üst yönetiminin katıldığı son oturumda kamuoyuyla paylaşılan sonuç bildirgesinde verilen ifadelerden bazıları şunlardır:

    “Manevi dünyaların zenginleştirilmesine yönelik çalışmalar yapılmalıdır”
    Hemen her alanda hızlı bir değişim yaşayan ülkemizde toplumun maddi refahına yönelik çalışmalar her geçen gün artmaktadır. Bu çerçevede asla ihmal edilmemesi gereken husus, bireylerin manevi dünyalarının zenginleştirilmesine yönelik çalışmaların da aynı oranda artırılmasıdır. Bu durum ekonomik refahın artmasına paralel olarak ortaya çıkabilecek inanç ve değer örselenmesini engelleyecek ve toplumun sağlıklı bir yapıya kavuşmasına katkı sağlayacaktır.

    “Din hizmetleri alanındaki idrak gecikmeleri mutlaka telafi edilmelidir”
    Bugün din hizmetleri alanında yerine getirilmeye çalışılan görevlerin önemli bir bölümü, zaman içerisinde ihmal edilen dini-toplumsal sorunların aşılmasına yöneliktir. Bir anlamda idrak gecikmesi olarak da değerlendirilebilecek bu ihmal mutlaka telafi edilmelidir. Bunun altında modern dünyanın akışını kavrama konusundaki gecikmişliğimiz, köyden kente gerçekleşen göç hareketlerinin yeni formlarıyla buluşabilecek bir din hizmetleri hamlesini gerçekleştirememiş olmamız, kitle iletişim devriminin hızını yakalayabilecek eşzamanlı bir irşad faaliyetinin harekete geçirilmemesindeki kusurlar ve küreselliğin sınır tanımaz akışkanlığı karşısındaki yanlış özgüven ve mevcut durumun olası etkilerini tahmin edip kavrayamama gibi zaaflar yatmaktadır.

    “Temel görevimiz, her türlü vasıtadan yararlanarak din konusunda toplumu aydınlatmaktır”
    Temel görevimiz, her türlü vasıtadan yararlanarak din konusunda toplumu aydınlatmaktır. Müftülerimizin, toplumun dini hayatına sağlıklı bir şekilde rehberlik etme konusunda sahip oldukları misyon, halkımız tarafından yüksek düzeyde bir ilgi ve güvenle teyit edilmektedir. Hz. Peygamberden günümüze değin değişen sosyal hayat tarzları içinde hemen her dönemde müftülerin rolü her zaman ağır sorumluluklarla mücehhez olmuştur. Esasen bu sorumluluk, müftülük vazifesini şerefli bir konuma yükseltmektedir.

    “Camiyi hayatın merkezi ve kalbi haline getirmek için teşkilatımıza büyük sorumluluklar düşmektedir”
    İslâm’ın bidayetinden bugüne kadar tarihin hemen her safhasında camiler, herkesin, varlığından huzur ve sükun bulduğu mukaddes mekânlar arasında yer almıştır. Hayatın her alanında camiler, toplumun manevi yönden beslendiği, kendi manevi bünyelerini inşa ettikleri ve maşeri vicdana iştirak ettikleri müstesna mekânlar olmuştur. Esasen camiyi hayatın merkezi ve kalbi haline getiren, onu hayatın her anıyla ilişkilendiren husus, caminin kuşatıcı ve ilham verici iklimi olmuştur. Bugün camilerimizin, bu geleneksel rollerinin yeniden ihya edilmesinde teşkilatımıza ağır sorumluluklar düşmektedir.

    “Camilerimiz en güzel mimari yapılar olarak inşa edilmelidir”
    Camilerimiz, varlığıyla insanlığa huzur veren birer kıymet abideleri olmalıdır. Gerek manevi inşirah, gerekse estetik duyarlılık açısından camilerimiz mutlaka geçmişte olduğu gibi bugün de en güzel mimari yapılar olarak inşa edilmelidir.

Yorum Yaz



Yorumlar (0)

Yorum Yok
E-DERGİ
ABDURRAHMANGAZİ MAH. OSMANGAZİ CAD. NO: 123/127 KAT: 1 DAİRE: 19 SANCAKTEPE/İSTANBUL Tel : 0216 311 58 27 Gsm : 0216 311 58 27 www.camidergisi.com