irtibat: 0216 311 58 27 - 0541 789 65 95


  • 3. İhtisas Cami Yapı Ekipmanları Fuarı Açılışı ve Artan Ziyaretçi Sayısıyla Sektör Buluşması Gerçekleşti!

    İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Rahmi Yaran Açılış Konuşmasını Yaptığı 3. İhtisas Fuarı'mızda Mimari’nin Önemini Vurguladı.

     

    3. sü Düzenlenen Cami Yapı Ekipmanları Fuarı’nda her yıl gelişerek devam ettiğine değinen İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Rahmi Yaran ‘Camiler, Kur’an-ı Kerim’de Allah’ın mescitleri olarak zikredilir, mescit secde edilen yer demektir ve Cenab-ı Hak Allah’ın mescitlerinin imarından söz eder ve imar edenleri över. Camileri tahrip edenleri, harap edenleri yererek en zalim insanlar olarak zikredilir’ diyerek açılış konuşmasında Cami yapımı ve mimarisinin önemini vurguladı. Bugün İstanbul’un Camiler şehri olmasına dikkat çeken İstanbul Müftüsü Rahmi Bey ‘Dini mimarinin içine gireni ve göreni etkilemesi gerekmektedir. İçinde namaz kılanı ve Allah’ın dinini anlatanı olmalıdır’ diyerek ses düzeni, cami içinin sıcaklığının ve iç havalandırmasının dengesi gibi önemli noktalara değindi. Firmalara seslenen Müftünün belirttiği diğer konu ise ustalar ve işçilerin ibadetle yapı inşaat ve mimari işi yaptıklarını belirtmesi oldu. Sektördeki gelişmelere vesile olan fuarınıza önümüzdeki yıllarda da desteğimiz devam edecektir. Çünkü sadece İstanbul’dan değil Türkiye’nin değişik vilayetlerinden bu işle ilgilenen ve iddia sahibi olan firmalar bu fuarda.

    1

     

    Diyanet İşleri Başkanlığı Yatırım Emlak ve Teknik Hizmet Daire Başkanı Sn. Murat Alkan 3. İhtisas Cami Yapı Ekipmanları Fuarı’nda Açılış Konuşmasında Diyanet İşleri Başkanlığı Görev ve Yapısını Konuştu. 

    1

    Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yapısal anlamda Cami inşaat ve imar alanında kendisine görev verilen bir kurum olmadığını açılış konuşmasında vurgulayan Alkan, kanunda ve mevzuatta yapıldıktan sonra teslim edilen Cami’nin ibadet alanı olarak kullanımını sağlamak, rahat ve huzurlu ibadet yapılması için görevli istihdam etmek ve Caminin idaresini temin etmenin Diyanet İşleri Başkanlığı görevleri arasında olduğunu belirtti. Camilere rehberlik yaptıklarını da ekledi.

    Ellerinde mevcut Cami Tip projelerinin olduğunu da belirten Alkan, yaklaşık 40 civarında örnek Cami Mimarisini katalog halinde bastırıp fuarda da sektörde herkesin görmesini sağladıklarını da aktardı.

    İyi niyetle yola çıkan ve önemli bir boşluğu dolduran Cami Yapı Ekipmanları Fuarı’nın hayırlı ve uğurlu olmasını da temenni ederek fuar açılışını gerçekleştirdi.

     1

    3. İhtisas Cami Yapı Ekipmanları Fuarı Açılış Konuşmasında Hüseyin Şahin Cami Yapı ve İnşaat Malzemelerinin Standardizasyonunun Önemine Dikkat Çekti!

    2010 yılında İlk kez gerçekleştirilen Cami Yapı Ekipmanları Fuarı’nda 32 firma yer almıştı. 2016 yılında ise fuar 89 firmanın katılımıyla gerçekleşti. Cami Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Hüseyin Şahin daha sağlıklı ve kaliteli ürünlerle Camilerimizin döşenmesi için firmaları buluşturduğunu 2016 yılı 3. İhtisas açılış konuşmasında belirtti. 

    Şahin, günümüz kalite standartlarının belirlenmesinin şart olduğunu ve Cami yapılarında kullanılması gereken malzemelerin hızla büyüyen sektör içinde kalite ve standardizasyonun gün geçtikçe de öneminin arttığına dikkat çekti. Şahin, sektörde 160 civarında firmanın çalıştırdığı işçinin sigortasını yatıran, yürürlükteki iş güvenliği ve mevzuatlara uygun hizmet verdiğinden söz ederken kayıt dışı 300 civarında firmanın ve kişilerin varlığına da değindi. Sektörün kanayan yarası olan kayıt dışı satılan yapı malzemelerinin cami derneklerine satışının da önüne geçilmesinin önemini vurguladığı konuşmasında kayıt dışı ekonominin kayıt altına alınması için önlem alma ve çalışmaların yapılması gerekliliğine de değindi. ‘Cami mimarisinin de benzer bir standardizasyonunun olması için il ve ilçe müftülüklerinin denetim ve sorumluluğuna verilebilir düşüncesindeyiz’ dedi.

     1

    Sektörde tek bir ustanın, milyarlarca lira yatırım yapmış firmalarla rekabet edebilmesine şaşırmaktayız.

    Buna çanak tutanların tekrar düşünmesi gerekmektedir. 

    Dört gün boyunca farklı illerden sayısız katılımcıyı ağırlayan Cami Dergisi Genel Yayın Yönetmeni ve Şahin Medya Yayıncılık ve Fuarcılık’ın sahibi Sayın Hüseyin Şahin bu yılda oldukça farklı katılımcıyı bir araya getirdi.

     

    2015 yılında kapılarını yine CNR’da açan İhtisas Cami Yapı Ekipmanları Fuarı’nın ziyaretçi sayısı 2581 kişi iken 2016 yılında bu sayı 3575 kişiye ulaştı.

    Cami Yapı Ekipmanları fuarının 50.000 adet davetiye ile 5.000 adet afiş bastırılarak Türkiye genelindeki Cami, Cami Dernekleri, firmalar genelinde dağıtıldı. Ayrıca yapılan mailling çalışması ile 40.000 yurtiçi ve 1560 yurtdışı Cami Yapı Ekipmanları Fuarı tanıtımı yapıldı.

     

    67.260 adet Türkiye genelinde sektörel bazlı yer alan şahıslara toplu sms gönderimi gerçekleştirilmiştir.

    Sektör temsilcilerinin gönüllülerle ve iş yapan, yapmak isteyen kişi ve derneklerle de buluştuğu, çeşitli müftülüklerin, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın da katılım gösterdiği fuarda, sektör sorunlarının tartışıldığı çok değerli konuşmacılarında aralarında bulunduğu çalıştay yapıldı, konuşmacılar ve değişik sektör temsilcileri ile birçok röportajlar da yapıldı.

    Türkiye’den İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Kocaeli gibi büyük şehirlerin dışında toplam 53 ilden birçok katılımcı ve sektör temsilcisi fuar için İstanbul’a geldi.

    En çok katılım gösteren illerin başında İstanbul, Ankara, Konya, Bursa, Yalova, Düzce ve Edirne bulunuyor.

     Fuarın diğer sürprizi mimarlık okuyan ve cami sektörüne ilgi duyan üniversite öğrencilerinin de Ankara, İstanbul, Bursa ve Edirne gibi şehirlerden fuarda bulunmalarıydı. Mimarlık fakültesi öğrencilerinin özellikle katıldığı fuarda sektörde iş yapan firmalarla da tanışma fırsatları oldu. 

    Yurtdışı katılımcıları ülke bazlı fuar katılım oranlarına bakıldığında genellikle Hollanda, Yunanistan, Kuveyt, Makedonya, Bulgaristan, Kazakistan, Azerbaycan ve Almanya oluşturuyor. 

    2015 yılından bu yana yurtdışından da oldukça fazla katılımcının Türkiye’ye geldiği fuarın yurtdışı takipçileri ve fuar için 2016 yılında yurtdışından gelen 95’in üzerinde sektör temsilcisi ve Diyanet İşleri Başkanlıkları, Müftülük Temsilcileri, Cami Hocaları ve Mimarlarda fuar için gelenler arasındaydı. 

    Özellikle yurtdışından fuara katılan Mimarların fuara ilgi gösterdiği internet üzerinden yaptıkları sosyal medya paylaşımlarından da dikkat çekti.

    Fuarımız uluslararası alanda önemli bir gündem yaratmıştır. Dünya'da tek olması ile de sektörel alanda farkındalık yaratmıştır.

Yorum Yaz



Yorumlar (0)

Yorum Yok
E-DERGİ
ABDURRAHMANGAZİ MAH. OSMANGAZİ CAD. NO: 123/127 KAT: 1 DAİRE: 19 SANCAKTEPE/İSTANBUL Tel : 0216 311 58 27 Gsm : 0216 311 58 27 www.camidergisi.com