irtibat: 0216 311 58 27 - 0541 789 65 95


  • Yücel Aydın ile Rölöve Yapı ve Dekorasyonun Sanat Ustalık ve Proje Değerlerini Keyifli Bir Sohbetle Buluşturduk

    “Kitaba çok para verdim ve çok okudum. Sürekli öğrenmeye çalıştım. Hangi işle uğraşıyorsan, o işin ilmini bilerek işini yapmalısın. Gittiğim yerlerde özellikle tarihi camileri çok ziyaret ettim. Eski eserleri inceledikçe daha fazla merak ediyorsunuz. Türbelerde gizli kalmış mükemmel işler var. Türbeleri de çok ziyaret ettim.”

    Cami sektöründe kariyerinizi şekillendirmeye nasıl karar verdiniz?

    1972 Samsun doğumluyum. Dedem kalıpçıdır, babam yıllar sonra kalıp işine döndü, babamda kalıpçıdır. 1989’da Gür-İş şirketinde inşaat işinde çalıştım. Zaman zaman inşaatlarda çalıştım. İlk cami inşaatı başlangıcımız 1993 yılında ‘Sultançiftliği Merkez Camii’dir. O dönemde Fazıl Konuksever Bey’le tanıştık. Cami kültürünü kendisinden öğrendim. Fazıl Bey’le dostluğumuz vardır ve en önemlisi hocamdır, üstadımdır.  2003’ten bu yana camilerde çalışıyoruz. Askerlik hizmetimi tamamladıktan sonra tesadüfen kendimi cami inşaat sektöründe buldum. 2003 yılında babamla beraber çalışmayı bıraktıktan sonra kardeşlerimle beraber kendi işimizde çalışmaya başladım.

    “Fazıl Bey, Türkiye’de sayısız camisi olan mimarlardan biridir. Camilerde aslında gizli bir kahramandır. Camilerin bugünlere kadar düzgün yapılabilmesi Mimar Fazıl Konuksever sayesindedir. 1980’lerde düzgün yapılan camilerin birçoğu onun eseridir. Camilerin dört dörtlük yapılabilmesi için kolon aplikasyonunun dört dörtlük olması gerekir.”

    Mimarlığın kendine göre bilimi vardır. 7 yıl Fazıl Bey’le çalıştık. Mukarnas, kemer çizimleri, aslan göğüsleri, kubbe gibi camiyle alakalı birçok şeyi kendisinden öğrendim. Herkesin kendine has bir çizgisi var. Fazıl Bey’den öğrendiklerimizle kendimizi de değiştirdik. Farklı boyutlara geçtik. 2007’ye kadar Fazıl Bey’den öğrendiklerimizi geliştirerek işimizde ilerledik. 2007 yılından sonra Adnan Bektüre ile tanıştık. Adnan Bey Camilerde aksesuar işleriyle uğraşıyor. Kendisinden çok bilgi aldım ve çok daha farklı düşünmeye başladım.

    “Mimar Sinan’da önce görmüş ve sonra uygulamıştır. Mimar Sinan’ın en büyük eserlerinden biri bataklığa köprü yapmasıdır. Sultanahmet Camii’ni yapan Sedefkar Mehmet Efendi’dir. Mimar Sinan vefat ettikten sonra mimar başı Sedefkar Mehmet Efendi olmuştur.”

    Yaptığınız işle alakalı bakmakla görmek çok ayrı bir şey. Baktığını görebilmen lazım. Eski veya yeni çok güzel eserler var.

    "Cami kültürünü bilmeden düzgün camiler yapamayız. Önce kültürümüzü bilmeliyiz.”

    “Maketi uygulayabilecek projeyi çizdin mi? Uygulamayı yapabilecek temeli attın mı? Bu önemlidir. Cami inşaatı sistemi basit bir sistem değildir. Cami yapısının en kolay yeri ana kubbedir. Cami’nin en zor yeri küçük kubbelerdir. İşçilik ana kubbenin beş katıdır ve küçük kubbeler en çok maliyetin olduğu yerdir. Cami’de kalfalık ya da ustalık değil uygulayıcı firma vardır. Projeyi okuyup uygulayabilecek bireylerle çalışabilmek çok önemli.”

    “Her bölgede doğru projeli düzgün cami yapmak mümkündür ancak doğru para harcamak gerekiyor. Cami projelerini düzgün yapmadan çürütüyoruz.” Osmanlı’da Camilere isimlerini veren kişiler, kendi ceplerinden ödeyerek Cami inşaatlarını yaptırmıştır.”

    Son zamanlarda çok tartışılan Cami’de işlevsellik mi estetik mi tartışmasını nasıl buluyorsunuz?

    Her ikisi de önemlidir. Gelecek nesillere kültürümüzü yansıtacak yapıların yapılması gerekiyor. Allah Dünya’nın her yerini mescit kılmıştır. Klasik yapıların hepsi hem görseldir ve hem de klasik eserlerde her şey düşünülmüştür. Padişahın namaz kılınacak yeri dahi düşünülmüştür. Her bölgede ciddi camilerde hünkar mahfili ve mahfil katları olmalıdır, yapılmalıdır. Örnek her zaman için camilerde eski eserler olmalıdır. Eski eserleri çok iyi incelemeliyiz.

    Cami projelerinizi tasarlarken nelerden esinlenerek, etkileniyorsunuz?

    Bir camiyi yapmadan önce finansı ve finansına göre uygulanacak bölge önemlidir. Önce mekan tespiti, sonra bütçe ve o bölgeye yakışacak projeyi çizecek mimar olmalıdır. Her proje mekanına göre çizilmelidir.
    O bölgedeki hava tenefüs edilmeden bir proje uygulanmamalıdır. Hangi açılardan nasıl çalışılması gerektiğini bilmek çok önemlidir.

    Ciddi bir projede önce finans, alan tespiti ve uygulanacak olan proje önemlidir. En az altı ay geçmeden, dogru proje olduğu belli olmadan uygulamaya geçmemek lazım. Alanın ihtiyacına göre, özellikle halkın ulaşabileceği yakın mesafelerde Camiler olmalı ve kapasitesi dolabilecek doğru yerlere camiler yapılmalıdır.

    Cami Yapı Ekipmanları Fuarı’nın sektöre avantajları sizce nelerdir? 5. İhtisas Fuarı, 12 Nisan 2018 tarihinde gerçekleşecek. Fuarla ilgili beklentileriniz nelerdir?

    Fuarlar iş alma yeri değildir, marka, prestij arttırma ve görsel sergileme yeridir.

    Katılan firma fuardan başarılı ayrılabilmesi için önce standında sergileyeceği ürünleri ön plana çıkartacak bir görsellikle süslemelidir.  Bunun içinde standını kaliteli ve özenerek hazırlamalıdır.

    2017 Cami Yapı ve Ekipmanları Fuarı çok verimli geçmiştir.

    Direkt alıcı kitle fuara geldi ve bu yıl fuarın Kocaeli’de olması doğru bir seçim olmuştur. 2018'de yapılacak yeni fuar organizasyonunda yerimizi alacak ve çok güzel bir stand hazırlayarak, müşterilerimizi ağırlayacağız.

Yorum Yaz



Yorumlar (0)

Yorum Yok
E-DERGİ
ABDURRAHMANGAZİ MAH. OSMANGAZİ CAD. NO: 123/127 KAT: 1 DAİRE: 19 SANCAKTEPE/İSTANBUL Tel : 0216 311 58 27 Gsm : 0216 311 58 27 www.camidergisi.com