irtibat: 0216 311 58 27 - 0541 789 65 95


  • Ustalıkla Deneyimle ve Tasarımla Yılların Sanatını Camilerle Buluşturan Firma: Rölöve Yapı ve Dekorasyon

     

    Ağustos sayımızda ustalıklı çalışmalarının birinci bölümünü yayınladığımız 
Rölöve Yapı ve Dekorasyon firmasından Sn. Yücel Aydın’la yaptığımız röportajın ikinci bölümü bu ayki sayımızda... 

    Yücel Aydın: “Cami sektörünün en büyük sıkıntısı doğru projedir. Her bölgede her Cami yapılmamalıdır. Cami’nin geri dönüşümü yoktur. Avam projelerde çalışılıyor ve pek çoğu kağıt üstü projedir. Bitmemiş Cami projeleriyle Cami proje yarışmalarına katılıyorlar. Biz bina yapmıyoruz, Cami yapıyoruz!” 

    Cami projelerinizi tasarlarken nelerden esinleniyorsunuz ve etkileniyorsunuz? 

    Bir camiyi yapmadan önce finansı ve finansına göre uygulanacak bölge önemlidir. Önce mekan tespiti, sonra bütçe ve o bölgeye yakışacak projeyi çizecek mimar olmalıdır. 

    Her proje mekanına göre çizilmelidir. O bölgedeki hava tenefüs edilmeden bir proje uygulanmamalıdır. Hangi açılardan nasıl çalışılması gerektiğini bilmek çok önemlidir.

    “Ciddi bir projede önce finans, alan tespiti
ve uygulanacak olan proje önemlidir.” 

    ‘En az altı ay geçmeden, doğru proje olduğu belli olmadan uygulamaya geçmemek lazım.’ Alanın ihtiyacına göre, özellikle halkın ulaşabileceği yakın mesafelerde Camiler olmalı ve kapasitesi dolabilecek doğru yerlere Camiler yapılmalıdır.

    Camiler ihtiyaca göre mi yapılmaktadır, günümüzde yapılan Cami eserleriyle ilgili düşünceleriniz nedir?

    Dernek başkanına göre yapılacak Cami’nin karakteri değişiyor. 

    Herkes her istediği yere istediği Cami projesi yap(a)mamalıdır.

    Dernek başkanına göre yapılacak Cami’nin karakteri değişiyor. Herkes her istediği yere istediği Cami projesi yapmamalıdır. Bazı teslim edilen projelerde projeyi bitirip teslim edeyim iki yıl sonra ne olursa olsun beni ilgilendirmez mantığı var. Doğru proje çizilip, doğru malzemenin uygulanması önemlidir. En önemlisi de deprem olduğu zaman Camiler ayakta kalmalıdır. Camilerimiz kamu malıdır.  Binalar yıkılır ancak, Camiler kemer aksam oluştuğundan ve kemerlerin taşıyıcı özelliğinden dolayı çökmez. Depremde hasar alsa bile Camilerde insanlara zarar verecek boyutta yıkım olmaz. Minareler tahliyeyi sağlıyor ve minareleri de kullanışlı yapmalıyız. 

    “Mesele doğru proje ve doğru uygulayıcıdır. Almadığım işlerin %80’i projeden dolayıdır.”

    Sizinde bildiğiniz gibi, Diyanet İşleri Başkanlığı Camilerin yapımı noktasında yasa gereği müdahil olamıyor, sizce müdahil olma noktasında mazur kalmalı mıdır, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Cami yapımında bizzat rol üstlenmesi gerekir mi?  

    Bana kalırsa Diyanet kendi işini yapmalıdır. Camiler, belediyeler, İmar Bakanlığı dahil Cami inşaat yapılarıyla alakalı ayrı bir komisyon olmalıdır. Diyanet’e sorulması gereken soru, Cami’deki kürsünün yeridir. 

    Bir mimar ilk defa Cami çiziyorsa, Cami’nin girişi, çıkışı ve ayakkabı giyme bölümü, yangın çıkışı, kadın ibadet girişleri ve tuvaletlerin yeri gibi Cami’yle ilgili daha verimli neler yapılabilir düşüncesiyle fikir alabilmek adına Cami’deki hocalardan bilgi almalıdır.    

    Yapılan Camilerde hangi sıkıntılar ön plana çıkıyor? Bu sıkıntıların çözümü neler olabilir? 

    Özellikle projesinin çizdirilmesi için bütçesinin ayrıldığı ve projesinin düzgün çizdirildiği projelerle sorun çözülecektir. Yapı denetimi firmalarınca projeler denetlenmelidir. Proje doğru olursa tüm sorunlar biter. 

     

    Yücel Bey, genç mimarlara tavsiyeleriniz nelerdir? 

    Ben alaylıyım, bunu belirtmek isterim. Bir insan vücudunun belki 30’a yakın doktoru vardır. Biz belki 5 tanesini biliyoruz. 

    Cami projeleri çizecek genç mimarların kendilerini bu alanında geliştirmesi gerekiyor: Hayatlarından bir bölüm ayırıp, ne 
kadar zaman gerekiyorsa ustalaşmak için projelere ve öğrenmeye zaman ayırmalılar. 

    Benim branşım değil demek kötü bir şey değildir. Gerçekten bu alanda uzmanlaşmak isteyen ve Cami projesi çizmek isteyen ve bu işe gönül vermiş kişilerin bu işi yapmış olması gerekiyor. Bu işe zaman ayırıp, Cami işiyle uğraşan ustaları da çöpe atmasınlar. 

     

    ‘Bu işe gönül ve emek verenler, 
ustalardan bilgi edinip ‘iyi ve yararlı bilgiyi’ ayıklasınlar.’ 

    Projeyi uygulayacak firma ile diyaloga girmelidir. Tek başına projeyi oluşturup bitirmemelidir. Uygulatamayacakları projeyi çizmesinler. Bitebilen proje uygulamaları gerekiyor. İş, proje üzerinde bitmelidir. 

    Projeler %5 ya da %10 revize alabilir ancak çizilenle yapılan proje bir olmadığında çok daha büyük sıkıntılar çıkabiliyor. 

    Kalıp proje bitirilip verilmemeli, projenin demo çalışması, üç boyutlu çalışması yapılmalıdır. İşçilik özelliklerine varana kadar projeye kaydedilmesi gerekiyor. 

    Camilere iş yapan firmalara ve hayır yapan hayırseverlere önerileriniz nelerdir? 

    Hayırseverler araştırma yaparken yanlış firmalarla karşılaştıklarında sıkıntı yaşayabiliyor. Hayırseverlerin 4-5 firmayla görüştükten sonra teklif alınan firmaları iyi araştırmaları ve yapılan işi yerinde denetlemeleri oldukça önemlidir.  İş yapan firmaların işlerine ayırmış olduğu zaman kadar araştırmaya da önem vermesi gerekiyor. 

     

    “%70 çalışırken, %30 araştırmaya yönelmemiz gerekiyor. Yapılan iş, doğru araştırılıp yapılırsa işlerin önü açılıyor ve firmaların markaları yükseliyor. 

    Bazı önemli referanslarınızı bizimle paylaşabilir misiniz? Şu anda devam eden çalışmalarınız hakkında da bilgi alabilir miyiz?

    Küçükköy Prof.Dr. Mahmut Esad Coşan Cami,  Şile Hüseyin Keçeci Merkez Camii, Esenler Nene Hatun Camii, Güngören Merkez Camii, Uhud Camii çalıştığımız eserlerdir. ‘Güngören Yeşil Camii’ özellikle iyi eserlerimden biridir. Son iki yılım anahtar teslimi Cami işi yapmakla geçti. Peyzaj dahil, duvar, sıva, pencere gibi Cami’deki her işe yalnızca işi almak için değil, öğrenmek amacıyla da elimizi değdirdik Yaptığımız iş ve sanattan hiç ödün vermedik, iş takibine önem verdik. 

    12-15 Nisan 2018 tarihinde gerçekleşecek ‘5. İhtisas Cami Yapı Ekipmanları Fuarı’ ile ilgili beklentileriniz nelerdir?

    2017 yılında fuar Kocaeli’de yapıldı, fuarın Kocaeli’de yapılması doğru bir seçim oldu. Firmamız açısından oldukça verimli bir fuardı. Direkt alıcı ve seçim yapan ziyaretçi kitlesiyle 
yeni ürünlerimizi buluşturduğumuz bir fuar oldu. Fuar 
bu yıl hem firmamıza hem de sektördeki çalışmalarını 
günden güne arttıran Cami Dernekleri’nin çalışmalarına da olumlu katkı sağlamıştır. 2018 yılında yapılacak 
fuarın İstanbul’da gerçekleşecek olması lokasyon ve 
ortak bir merkez olması sebebiyle hem yurtiçinden 
hem de yurtdışından fuara önemli ölçüde bir katkı sağlayacaktır

    Değerli röportajı için Sn. Yücel Aydın’a teşekkür eder, çalışmalarında ve yeni projelerinde kolaylıklar dileriz.

     

Yorum Yaz



Yorumlar (0)

Yorum Yok
E-DERGİ
ABDURRAHMANGAZİ MAH. OSMANGAZİ CAD. NO: 123/127 KAT: 1 DAİRE: 19 SANCAKTEPE/İSTANBUL Tel : 0216 311 58 27 Gsm : 0216 311 58 27 www.camidergisi.com