irtibat: 0216 311 58 27 - 0541 789 65 95


  • Serko Halı Röportajı

    Sizi ve firmanızı tanıyabilir miyiz?

    İsmim Bülent Arslan. Serko Halı ve İplik Sanayi olarak 1994 yılından bu yana cami halısı üretimi yapmaktayız. Halılarımızı yün malzemeden üretiyoruz. Bütün ürünlerimizin kalitesi uluslararası standartlarında belgelenmiştir. Ürettiğimiz halıları gerek Türkiye’de gerekse dünyada ihracat yoluyla bütün camilerimize ulaştırıyoruz. Ürettiğimiz cami halılarının önemli bir özelliği yünün içerisinde hiçbir katkı maddesinin bulunmamasıdır. İşyerimizde 70 kişi ile birlikte bu üretim sürecini gerçekleştirmekteyiz. En yeni teknolojiyi takip ederek en kaliteli ürünleri elde etmeye çalışıyoruz.

    Sektörünüzdeki sıkıntılar nelerdir? Ne gibi sorunlar yaşıyorsunuz?

    Sektörümüzdeki en büyük sorunlardan biri kalite standartlarında olmayan, malzemesi iyi olmayan halılar üretilmesi ve yün halı olarak gösterilmesidir. Bunlar üzücüdür. Halbuki yün kaliteli, en doğal malzemedir. Kullanıldığı zaman yıllar geçmesine rağmen belli aralıklarla yıkandığında, temizlendiğinde ilk günkü görünümüne geri gelen bir halıdır. Fakat piyasada çok kalitesiz merdiven altı dediğimiz firmaların fiyatı ucuza getirebilmek için kaliteden taviz vererek yaptığı halılar gerek bize gerekse yün halı piyasasına çok büyük olumsuz etkiler yaratmaktadır. Biz de bunu nihai tüketicilere anlatmaya çalışıyoruz. Tavsiyemiz yün halıda olmazsa olmaz olan Avrupa standartlarına uygunluk, alev almayan, görünümünü bozmayan, basınca dayanabilen özelliklerinin olduğuna dair belgeleri istemeleridir. Kaliteli bir yün halı en uzun ömürlü olan halıdır. Yoksa kalitesiz fiyatı ucuz halılarda en kısa sürede problemler yaşanır.

    Cami halısı alırken nelere dikkat edilmesi gerekiyor?

    Beğenilen rengin, desenin caminin iç mimarisine duvar renkleriyle, çinileriyle, nakışlarıyla uyumuna, caminin aydınlık ve kapalı ışık durumuna göre seçilecek rengin içeriği daha ferah göstermesine dikkat etmeleri gerekmektedir. Camiler Allah’ın evidir, buraya ibadet etmek amacıyla gidilir. Burada mümkün olduğu kadar ibadet eden insanların dikkatlerinin dağılmaması, kafalarında başka bir meşguliyet olmaması için mümkün olduğu kadar sade birbirine uygun renklerle caminin iç atmosferine de yakışacak, insanların çok gözlerini yormayacak acaba bu şekil nedir diye çok meşgul etmeyecek sadelikte bir ürünü seçmelerinde fayda vardır. Çünkü asıl amaç ibadettir.

    Tasarımlarınızı nasıl yapıyorsunuz? Tasarım ekibiniz var mı?

    Önceden böyle çalışmalar olmuyordu. Sadece klasik ayak yerleri kırmızı ön tarafları yeşil olan cami halıları akla geliyordu. Bunlarda model, renk, desen olmadığı için yıllarca biz tasarım bölümü bulundurmadık. Son 15 yıldır günden güne kendini geliştiren bir hal aldı. Modeller, renkler arttı. Biz de artık bu bölümleri oluşturduk. Hem desen hem de boya atölyemiz var. Önce gidip camilerin resimlerini çekiyoruz. Nakıştaki, çinideki desenleri alıyoruz. Bunları halıda mümkün olduğunca kullanmaya çalışıyoruz. Çünkü camiden içeriye girildiğinde duvarı, nakışı, halısı bir bütünlük arz etsin. Bu resimler sayesinde camiye en uygun rengi ve modeli belirleyip cami yönetiminin de istekleri varsa bunları da gerçekleştirip en ideal, en güzel deseni, modeli, rengi camide kullanmaya gayret ediyoruz. Her cami için bu olmazsa olmaz çalışma oldu, önemli bir hal almaya başladı.

    Nasıl bir pazar politikası izliyorsunuz? Büyüme hedef ve planlarınız nelerdir?

    Her firmanın doğması, gelişmesi, büyümesi süreçleri yaşanıyor ama bu firmaların, şirketlerin ölmeleri de en son istenen hedeftir. Bu şirketin de hedeflerinin uzun süreli olabilmesi için, uzun süre ayakta kalabilmek için olmazsa olmazımız olan kalitemizi en üst seviyede tutmak. Kaliteli mal üretmek, kaliteli halıyı döşemek camilerde problemsiz bir süreci yaşatmak. Zaten ürünler kaliteli olunca tavsiye yoluyla da Pazar kendini genişletiyor. Bizim hedefimiz ürettiğimiz ürünlerin yarısını yurt dışına satabilmekti. Bütün Avrupa ülkeleri, Rusya, Türkiye Cumhuriyetleri, Arabistan Yarımadası ülkeleri olmak üzere dünyada yaklaşık 33 ülkeye halı gönderiyoruz. İlerleyen dönemlerde bu üretimlerimizi biraz daha artırıp yurt dışına buradan nakliyatla göndererek değil de orada da belli bölgelere üretim tesisleri kurarak maliyeti, nakliyeyi ucuzlatmak istiyoruz.

    Yurt dışında halı ürettiğiniz camilerden en çok ses getiren hangisi oldu?

    Rusya’da Muhaçkale Merkez Camii’siydi. Bu cami 8 bin metrekaredir. Burada daha önce de halılar döşemiştik. 8 senedir 4’e yakın cami döşedik.

    2014 yılında Cami Yapı Ekipmanları Fuarı’mız katıldınız. Şimdi de 2015 fuarımıza katılacaksınız. Beklentileriniz nelerdir?

    Fuarlar firmaların vitrine çıkmasını sağlar. Ben yaptığım işlerde buradayım. Yapacaklarım da yaptıklarımın teminatıdır. Yaptığınız işlerde firmalarla probleminiz varsa gelin bize anlatın, biz sizin ayağınıza geldik deme noktasında çok önemli organizasyonlardır. Öncelikle size çok teşekkür ediyoruz. Çok güzel yeni dostluklar kuruyoruz. Daha önce halı döşediğimiz cami dernekleriyle, din görevlileriyle, başkanlarıyla, cemaatiyle de tekrar bir araya geliyoruz. Bu açıdan önceden halı döşediğimiz camilerin başkanları, görevlileri bizlere memnuniyetini belirtiyorlar. Eğer şikayet olursa da biz bunları not alıyoruz. Daha da çaba sarf ediyoruz. Ayrıca yeni cami yaptıracak olan yetkililerin gelmesiyle de yeni pazarlar, yeni camiler, alış veriş yapma, bağlantı yapma fırsatı buluyoruz. Yani hem dostluk hem de ticaret yönünden güzel çalışmalar yapıyoruz. Hem de kendimizi test etme şansımızı buluyoruz.

Yorum Yaz



Yorumlar (0)

Yorum Yok
E-DERGİ
ABDURRAHMANGAZİ MAH. OSMANGAZİ CAD. NO: 123/127 KAT: 1 DAİRE: 19 SANCAKTEPE/İSTANBUL Tel : 0216 311 58 27 Gsm : 0216 311 58 27 www.camidergisi.com