irtibat: 0216 311 58 27 - 0541 789 65 95


  • Rölöve Yapı ve Dekorasyonun Son Yıllardaki Fiber Glass Cami Aksesuar Çalışmaları

     

    Yapımı devam eden Yeşil Camii ve Güngören Merkez Camii’nde uyguladığımız mukarnas saçak motifleri ve Yeşil Camii’nde uyguladığımız çörten, mukarnas işçilik pencere sövelerini geliştirerek Camii sektörünün hizmetine sunmaya çalışmaktayız.

    Yüksel Bey Merhaba, Şirketiniz ve çalışma alanlarınızla ilgili bilgi alabilir miyiz?

    Rölöve Yapı ve Dekorasyon olarak inşaat ile ilgili tecrübelerimiz daha eskilere dayansa da 1993 tarihinden itibaren sadece camii inşaatı yapımı ile uğraşmaktayız. Ayrıca 1993 - 2000 yılları arasında sadece camilerimizin kaba inşaatı (kalıp, demir, duvar, beton) işleri ile uğraşmaktayken 2000’li yıllardan itibaren Vitray ve Beton Pencere alanında da hizmet vermekteyiz.

    2010 yılından itibaren de fiberglas camii aksesuarları alanında camilerimize hizmet etmeye devam etmekteyiz. Kalite, sağlamlık, uzun ömürlü olması ürünlerimizin en önemli özellikleridir.

    Fiberglass Nedir?

    İnce ve elastik lifler veya flamanlar şeklinde çekilen camdır. Nispeten kaba lifler halinde, Eski Mısır’dan beri tabak, bardak, şişe ve vazo süslemesinde kullanılmaktadır. Benzer cam işleyiciler de yüzlerce yıldır kullanılmaktaydı. Birinci Dünya Savaşında, Almanlar ince cam liflerini asbest yerine kullandılar. 1938’de ABD’de cam lifi, ticari olarak piyasaya sürüldü.İkinci Dünya Savaşı sırasında cam lifi elde edilmesi yönünde yeni teknikler geliştirildi. Günümüzde pek çok tür kimyasal bileşimde elde edilmektedir. Bu kadar çeşitli olması, eritme ve çekme işleminde kolaylık sağlanması ve daha önemlisi, kimyasal ve atmosfer etkilerine dayanıklılık bakımındandır. Bu gaye ile en iyi cam lifi, arıtılmış kuarstan elde edilir. Ayrıca birleşimde esas olarak çok dayanıklı borosilikatler bulunur. Ayrıca kimyasal dayanıklılığın önemli olmadığı durumlarda, şişe ve pencere camı imalatında olduğu gibi, sodyum ve karbonat da kullanılır.

    Elektrik sanayiinde kablolar, motorlar, jeneratörler, transformatörler ve elektronik aletlerde yalıtım malzemesi olarak yaygın bir kullanım alanına sahiptir.

    İkinci Dünya Savaşında plastik reçine ile birleştirilen cam yünü, çelik alüminyum ve titanyum ile mukayese edilebilecek mukavemete sahip bir malzeme ortaya çıkarır. Bu tür malzeme önce askeri amaçlarla, radarların saklanmasında, uçaklarda ve deniz savaş araçlarında kullanılmıştır. Daha sonra kullanma sahası genişlemiş ve hemen hemen her türlü imalatta, hafifliği, ateşe dayanıklılığı ve mukavemeti yönünden tercih sebebi olmuştur. Cam lifleriyle güçlendirilmiş plastik büyük uçaklarda, borularda, kaynakçı kalkanlarında ve benzeri pek çok değişik yerlerde kullanılmaktadır. Türkiye’de fiberglas üretimi ihtiyacı karşılayacak seviyededir. Bina izolasyonu ve ısı yalıtımı isteyen yerlerde kullanılmak üzere cam yünü üretilmektedir. Yurdumuzda su, yağ ve kimyasal madde tanklarında, bazı otomobillerin kaportaları, yat gövdeleri ve diğer deniz taşıtlarının çeşitli kısımlarında fiberglas kullanılmaktadır.

    Ürünlerinizi buluşturduğunuz camilerden en son örnek vermek istediğiniz hangi projeleri gerçekleştirdiniz?

    Samsun Bafra Karaburç Köyü Cami anahtar teslim olarak yapımını gerçekleştirdik ve İstanbul Arnavutköy’de bulunan Hacı Necati Tütüncü Cami’sini anahtar teslim yapmaktayız.

    Değişen teknoloji ve yeniliklerle sizce neler değişti?

    Değişen teknoloji ile birlikte uygulamalarda doğru olarak değişebilseydi çok daha sağlıklı (sağlam) ve düzgün işçilik ortaya çıkabilirdi. Biz kendi yapmış olduğumuz cami aksesuarları ürünlerimizde bu yeniliği gerektiği gibi kullanmaya çalışıyoruz. Yeni ürünlerimizle alakalı proje uygulamalarımızın Ar-Ge çalışmaları devam etmektedir.

    Teknoloji işlerimizi daha hızlı yapmamıza vesile olurken ürünlerimizin de sağlamlığını ve kalitesinde arttırmamız gerekir.

    Mesleğinizi devam ettirmek isteyen gençlere tavsiyeleriniz var mı?

    Doğruluk, azim, kalite ve daima daha güzeli, iyiyi aramak mesleğimle ilgili gençlere tavsiyelerimdir.

    Sektörü takipçileri ve ürün almak isteyenler için nelere dikkat etmeleri konusunda tavsiyeleriniz nelerdir?

    Kullanacak oldukları ürünlerin her ne malzeme ve ne tür işçilik olursa olsun referanslarını önemseyerek daha önceki uygulamalarını yerinde tespit etsinler.

    Yüksel Bey, değerli röportajınız için teşekkür eder, Cami Dergisi olarak çalışmalarınızda başarılarınızın devamını dileriz.

Yorum Yaz



Yorumlar (0)

Yorum Yok
E-DERGİ
ABDURRAHMANGAZİ MAH. OSMANGAZİ CAD. NO: 123/127 KAT: 1 DAİRE: 19 SANCAKTEPE/İSTANBUL Tel : 0216 311 58 27 Gsm : 0216 311 58 27 www.camidergisi.com