irtibat: 0216 311 58 27 - 0541 789 65 95


  • Özkul Halı Cami Sektörüne Dair Önemli Bilgiler Paylaşıyor

    Yünün Hangi Kalitede Olduğu Oldukça Önemlidir

    Rakip firmaların kendilerinin tasarım çalışmalarını, yeniliklerini sorgusuz ve sualsiz taklit etmelerinden başka sıkıntılarının olmadığını vurgulayan firma, bu firmaların taklit yaptıkları için kendilerinin piyasada marka olamadıklarını, tanınamadıklarını belirtiyor.

    Cami yün halısında pek çok püf noktanın olduğuna dikkat çeken Özkul Halı, bunları müşterinin kendi imkanlarıyla bulmasının mümkün olmadığını. Tasarım hırsızlığı yapan firmaların kataloglarında da yalan bilgiler yazdıklarını ekliyor. Müşterilerin firmanın referanslarına bakabileceğini, kendi bulunduğu şehir, ilçe ya da köyde halısı varsa üreticiye sorabileceğini söylüyor. Özellikle turizmin yoğun olduğu yerlerdeki camilerde kullanılan halılara bakmak gerekir, buralara halı yapan firmanın gerçekten doğru bir şekilde cami halısı yaptığını aktarıyor. Halının %100 yün olup olmadığını anlamak için yakılabileceğini belirten firma, içinde naylon olup olmadığını bu şekilde anlayabileceklerini belirtiyor. Firma yünün kaliteli olmasının da oldukça önemli olduğuna dikkat çekiyor Ama bu o kadar önemli değil asıl önemli olan yünün kalitesidir.

    Birçok tasarımını Türkiye’de tanınmış üstatlardan aldıklarını anlatan Özkul Halı, üretimlerinin ağırlıklı olarak yani yaklaşık 4’te 3’ünün yerli piyasada, 4’te 1’inin de yurt dışında tüketildiğini belirtiyor. Bu ülkeler arasında Almanya, Fransa ve İngiltere, diğer Müslüman ülkeler yer alıyor. Halı verdiğimiz camiler içinde Tokyo Camii, Washington’da yapılan cami, Afrika’daki ülkelerde TİKA’nın yaptırdığı camiler, Ürdün ve ihtilalden önceki Mısır’ın yanı sıra Suudi Arabistan, ve Riyad’da yapılan bir cami bulunuyor.

    Sentetik Halılardan Uzak Durulmalıdır

    Bugün kullanılan bazı sentetik halılar olduğunu belirten firma halıların olası bir yangın durumunda çabuk tutuşabildiğini ve çıkardığı gazın da çok zehirli olduğunu söylüyor. Bu konuda dünyada ve İstanbul’da çok sayıda olayın yaşandığını camilerde son dönemde yerden ısıtma uygulamasının da başladığını, sentetik halı yüzey ısısının 40-50 dereceyi geçtiği zaman çok hızlı bir şekilde bu halıların yandığına dikkat çekiyor.

    Avrupa ülkelerinde, Amerika’da, Kanada’da, Avustralya’da ve Japonya’da sinema gibi, otel gibi, ibadethane gibi kalabalık yerlerde alev alabilen sentetik halılara kesinlikle oturma izni verilmediğinin altını çizen firma, bu ülkelerin ürünlerden yanmaz raporu istediklerini belirtiyor. Firma, turistik bölgelerde de alev almaz belgesinin Turizm Bakanlığı tarafından istendiğini camiler için ise Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bağlı olduğu bakanlığının isteyebileceğini belirtiyor. Alev almaz raporu için incelemeyi ise TÜBİTAK, İTÜ ve TSE’nin bazı birimleri yapıyor.

    Referans Araştırması Yapmak Gerekir

    “Firmaların yaldızlı sözlerine, değil yaptıklarına ve referanslarına baksınlar” diyen firma, ürünün gerçekten doğru dürüst çalıştığına dair bir belgenin çok fazla inandırıcı olmadığını çünkü iso9001 ya da halının %100 yün olduğunu belirten Woolmark belgesini almanın kolay olduğunu söylüyor. Bu belgelerin numune bazında kontrol edilerek verildiğini vurgulayan Özkul Halı, numuneniz testi geçtiğinde ve yıllık ödemeyi yaptığınızda bu belgeyi alabildiğinizi ve bunun takibinin de olmadığının altını çiziyor. Referansların yani yapılan işlerin ise yıllar geçse de sorun göstermiyor ve kullanılıyorsa o ürünün güvenilir bir ürün olduğunun anlaşılabileceğini ekliyor.

Yorum Yaz



Yorumlar (0)

Yorum Yok
E-DERGİ
ABDURRAHMANGAZİ MAH. OSMANGAZİ CAD. NO: 123/127 KAT: 1 DAİRE: 19 SANCAKTEPE/İSTANBUL Tel : 0216 311 58 27 Gsm : 0216 311 58 27 www.camidergisi.com