irtibat: 0216 311 58 27 - 0541 789 65 95


  • Öveç Kardeşler’in Mermer’le Buluşturduğu 28 Yıllık Marka Serüveni

    “İşçiliği rastgele bir mermere uygulayamazsınız, mermeriniz sağlam ve homojen yapıda olmalıdır. Cami projelerinde kullanılan mermerler estetik olduğu kadar sağlam olmalı ve sağlam montaj edilmelidir.

    Şenol Bey Merhaba, 28 yıldır Cami Sektöründe faaliyet gösteren bir şirket yapınız var. Firmanız ve çalışmalarınız hakkında bilgi alabilir miyiz?

    Evet, firmamız 28 yıldır, kesintisiz bir şekilde  ‘Cami sektörü’nde faaliyetini sürdürmektedir. Ben 1987 yılında İstanbul Üniversitesi - Orman Fakültesi, Orman Endüstri Bölümü’nden mezun oldum. Üç yıl kendi mesleğimle ilgili bir işte çalıştıktan sonra mermer el oymacılığında çıraklıktan itibaren çalışmakta olan ve sırası ile kalfa -usta olan dört kardeşim ile birlikte1990 yılında şahıs firması olarak işe başladık.1994 yılında ‘Öveç Kardeşler Mermer San. İnş. ve Tic. Ltd. Şti.’ olarak çalışmalarına başlamış ve halen aynı ünvan ile devam etmektedir. Zamanla el oymacısı usta sayımız artmıştır. 2016 yılında tekrar bir atılım yaparak firmamıza bir adet CNC işleme makinası aldık, bu makinayı kullanmak, çizimlerimizi profesyonel bir şekilde yapabilmek amacı ile kendi bünyemizden personelimizi çeşitli kurslara gönderdik. Çok şükür ki şu anda tezyinat çizimleri hariç, bütün projelerimizi kendimiz çiziyoruz. Tezyinat konusunda da aynı camianın içinde bulunan değerli Adem Turan kardeşimin çizimlerinden istifade ediyoruz.

    Proje ve çalışmalarınızda klasik eserlerden mi ilham alıyorsunuz? Çalışmalarınızda hangi dönemi esas alıyorsunuz? Ürün ve çalışmalarınız nelerdir?

    Projelerimizde Anadolu Selçuklu ve Osmanlı Dönemi eserlerinden yararlandığımız gibi günümüzdeki modern uygulamalara da yer veriyoruz. Mihrap, minber, kürsü, müezzinlik, kapı, başlık ve sütun, pencere sövesi, mahfil korkulukları ürün ve çalışmalarımızı oluşturmaktadır.

     

    Mermer ve  kaplama çalışmalarında özellikle dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir? Mermer seçiminde neler önemlidir?

    Bizim mesleğimizde çok aşırı derecede ‘emek ve işçilik’ söz konusudur. Bu nedenle işlenmiş mermerlerin taşınması ve montaj esnasında ‘azami’ özen gösterilmesi gerekiyor.

    Cami çalışmalarında ve projelerinde hangi tür mermer tercih edimelidir?

    Cami projelerinde dokusu sıkı, homojen, çok sert olmayan mermerler tercih edilmelidir. Bu özelliklerin hepsini bünyesinde bulunduran tek mermer çeşidi ‘Marmara mermeri’dir.

    Fark yaratan proje ve çalışmalarınız nelerdir?  Örnek aldığınız geçmişten gelen Cami Örnekleri hakkında neler söylemek istersiniz?

    Farklı bir proje olarak şu anda çalışmaları devam etmekte olan ‘Avcılar Merkez Ulu Camii'ni söyleyebilirim. Çünkü bu Cami’de uygulanan işçilik ve motifler Cumhuriyet tarihi camilerinin hiçbirisinde olmayan, kendine özgü bir projedir. Bu Cami’nin proje mimarı Doç. Dr. İsmet Osmanoğlu'dur. Hocamızdan Allah razı olsun, hem ülkemize değişik bir eser kazandırdı hem de bize çok farklı bir çalışma yapma fırsatı verdi.

    Markanızı geliştirmek için yaptığınız çalışmalar nelerdir?

    Markamızı geliştirmek kadar o seviyede tutunabilmekte çok önemlidir. Amacımız, yakaladığımız kalite ve estetiği muhafaza ederek gelecek kuşaklara eserler bırakabilmektir. Herkes yaptığı işten para kazanmak zorunda aksi taktirde hayatını idame ettiremez. Ancak bizim firma olarak düsturumuz önce ‘kaliteli ve sağlam iş yapmak’tır.

    Günümüzde artık kalitenin yanı sıra işi çabuk yapmak da önemli hale gelmiş bulunmaktadır. Bizde bu hızlı tempoya ayak uydurabilmek ve kapasitemizi artırmak amacıyla Bilecik ili, Osmaneli İlçesi'nde yeni bir iş yeri açıyoruz. Bir CNC makinesi daha yaptırdık, iki CNC makinasıyla ve el ustaları ile bundan sonraki çalışmalarımıza Osmaneli İlçesi’nde devam edeceğiz.

     

    Yaptığınız çalışmalar içinde en çok etkilendiğiniz ve ustalık eseriniz olarak belirtebileceğiniz çalışma/çalışmalar nelerdir?

    Projesi bizim kendi çalışmalarımız olan İstanbul - Güngören Yeşil Cami ve Güngören Merkez Camii projeleri çok beğendiğim ve etkilendiğim Camilerdir. Bu iki Cami’nin hem kaba inşaatının yapımında hem de mermer projelerinin uygulanmasında Yücel Aydın ve kardeşlerinin desteği ve cesaretlendirmeleri bizler için çok önemlidir. Yücel Kalfa Bey bu iki Cami’de bize kendimizi aşma fırsatı vermiştir, kendisine müteşekkiriz.

    Cami Yapı Ekipmanları Fuarı ve Cami Dergisi hakkındaki düşüncelerinizi öğrenebilir miyiz? Fuara/fuarlara katılmanın marka gelişimine etkisi nedir?

    Cami Yapı Ekipmanları Fuarı’nın sektöre çok  şeyler kattığını düşünüyorum, fuarlar sayesinde merdiven altı firmaların devreden çıkacaklarına inanıyorum.

    Dernekler bu fuarlara yeterince ilgi gösterseler, yeterince araştırsalar hem kaliteli iş yaptıracaklar hem de düzgün insanlarla iş yapmış olacaklardır. Ayrıca ‘Proaktif Fuarcılık’ olarak fuarın tanıtımına radyolardan reklam vererek daha da etkili olacağınız düşüncesindeyim.

    Fuara katılmanın markalaşmaya mutlaka faydası vardır. Fuarlar firmaların hem cesaretini artırıyor hem de her firma rakipleri karşısında kendisini yenileme ihtiyacı hissediyor. Ayrıca bütün firmalar yakaladıkları kaliteyi ve zirveyi muhafaza etmek zorundadır.

    Değerli röportajı için Sn. Şenol ÖVEÇ’e teşekkür eder, çalışmalarında kolaylıklar dileriz.

     

Yorum Yaz



Yorumlar (0)

Yorum Yok
E-DERGİ
ABDURRAHMANGAZİ MAH. OSMANGAZİ CAD. NO: 123/127 KAT: 1 DAİRE: 19 SANCAKTEPE/İSTANBUL Tel : 0216 311 58 27 Gsm : 0216 311 58 27 www.camidergisi.com