irtibat: 0216 311 58 27 - 0541 789 65 95


  • İstanbul Sancaktepe Aziz Bayraktar Camii ile İlk Kez İrşad Tablosu Çalışması Yapıldı

    Bölge ihtiyacına ve Aziz Bayraktar İmam Hatip Lisesi’nin ihtiyacına cevap veren bir Camii olarak hayırsever Sn. Aziz Bayraktar tarafından yaptırılan Camii’nin açılışı 15 Aralık Cuma günü gerçekleşen törenle yapıldı. 1000 m2 olan ve üç kattan oluşan Camii’nin yapımında Yüksek Mimar Sn. Mahmut Sami Kirazoğlu ile çalışıldı. 

    Yüksek Mimar Mahmut Sami Kirazoğlu: “Türkiye’de ilk defa bir çalışmaya imza atarak ayrıca Camimizin çalışmalarında ‘İrşad tablosu’ yaptık! Büyük bir hizmettir ve devamı gelecektir. Camilerimizi esas bu çalışmalarda süslememiz lazım.“ açıklamasını yaptı.  

     

    Çok güzel bir eserin meydana çıktığını ‘Cami Yapı Ekipmanları Dergisi’ röportajında belirten hayırsever Aziz Bayraktar’ın oğlu Mehmet Bayraktar, birkaç firma ile teklifleri değerlendirdiklerini, firmaların yaptığı işleri takip edip hangi işleri yaptıklarını da inceleyerek işi alan firmayı araştırdıklarını açıkladı. 

    Mehmet Bayraktar: “Mimarımız çok iyiydi. Mimarımızın gösterdiği firmalarla anlaşıp iş yapmaya çalıştık. Cami yapımı ile ilgili birçok kararlarda Mahmut Sami Bey’in katkısı çok büyük oldu.” dedi.

    Mümkün olduğunca işinin ehli insanlarla çalışmaya dikkat ettiklerini belirten Mimar Sn. Kirazoğlu, ‘maddiyatı ön plana alarak değil hizmeti ve sanatı ön plana alan kişileri çalışmalarında tercih ettiklerini’  belirtti.  

    Yüksek Mimar Mahmut Sami Kirazoğlu: “Aziz Bayraktar Camii’nde dört tane değişik tonozdan geçtik ve sesin yansıması için tonozlar çok önemlidir.”  

    “İstişare sünnettir. Dinimizde önemli bir kaide vardır: İsraf haramdır! Birçok yerde metrekareye fiyat alındığı için Cami’de çivi çakılmasına yer dahi bırakılmayacak şekilde tezyinat dolduruluyor! “  

    Yüksek Mimar Mahmut Sami Kirazoğlu dergimiz röportajı için Camii yapımı ile ilgili açıklamalarda yaptı: 

    Cami sistem olarak genellikle tarihten beri gelen geleneksel bir Osmanlı (Sinan üslubu) ve Selçuklu izi taşıyan mimari tarzı var. 

    Ancak günümüzden de çalışmalarımıza katkı sağlamak kaydıyla mümkün olduğunca kopya oluşturmaktan kaçıyoruz. Çünkü mimarinin, sanatı ve kıymeti kalmıyor. 

    Çalışmalarımızda bulunduğumuz yere, mekana, topoğrafyaya, jeolojik duruma, hatta halkın görgüsüne, bilgisine ve yerel malzemeye uymaya çalışıyoruz.“ 

    ‘Kubbeye geçiş’ Osmanlı’da bir sistemdir: Kubbeye dört duvardan geçilir, dört duvar ve dört tonozdan geçilir; dört kemerden geçilir. İki kemer ve iki yarım kubbeden geçilir, ilave olur; dört yarım kubbeden geçilir. Örneğin, Şehzadebaşı Camii gibi, daha gelişmiş Sultanahmet Camii gibi ya da Selimiye Camii gibi kubbeye sekizgenden geçilir. 

    Kadırga’daki Sokullu Camii, Babaeski Semiz Ali Paşa Camii, Edirnekapı’daki İvaz Mehmet Paşa Camii, Fındıklı Molla Çelebi Camii’leri gibi altıgenden geçilir. Altıgende ses yönünden bazı problemler olabildiği gibi statik yönden de bir parça problem olabilmektedir. Bu sebeple Kocasinan Rahmetullahari, mümkün olduğunca altıgen formu kullanmamıştır. Büyük Camilerde 30, 60, 150 ve yerine göre 120 derecelerde seste problem olabilmektedir. 

    Kocasinan Rahmetullahari, 45 dereceyi tercih ederek dörtten geçmiş, dördün kenarlarına takviyelerle ya da sekizgenden geçmiştir. Büyük Camii yapmamıştır: bu durum ne parası olmadığından ne de bu işi bilmediğinden değildir. Büyük Camii biraz risktir. Ama modern tarzda altıgenden çizilerek de büyük Camii’ler yapılabilir.

    Yüksek Mimar Mahmut Sami Kirazoğlu:  

    “Önce statik ehemmiyeti, sonra estetik gelir! Statik yönünden bakıldığında milyonlarca insan namaz kılıyor, cemaatin farz namazda dizlerini yere vurduğu andaki hareket ‘yük’ demektir ve titreşime sebep olur. Statiğin şakası yok! “

    “Bazı noktalarda çalışma mimardan çıkabiliyor. Dernek ya da kamu kuruluşunca seçilen ve çalışılan durumlarda mimarlara ters düşen uygulamalarla ve çalışmalarla maalesef işler yanlış neticeleniyor ve kalite düşüyor.“

    Camide birçok önemli konu var: Adabı, estetiği, mimarisi, sirkülasyonu (girişi ve çıkışı), ısıtması, aydınlatma, ses sistemi, mihrap, minber, kürsü gibi olmazsa olmaz ciddi önemli bölümler ve noktalar vardır, hepsinin ayrı ayrı ciddi etüdü
 yapılmalıdır.   

    Cami Dergisi olarak, ‘İstanbul Sancaktepe Aziz Bayraktar 
Camii’ halı döşeme çalışmalarını tamamlayan ‘Tavus Halı’ firmasına ve Cami’nin nakkaş çalışmalarını tamamlayan ‘Payihat Nakkaş’ firmasına yeni çalışmalarında başarılar dileriz. 

    Yüksek Mimar Mahmut Sami Kirazoğlu’na ve Mehmet Bayraktar’a dergimiz röportajları için teşekkür eder, Aziz Bayraktar Camii’nin İstanbul’a hayırlı olmasını dileriz.

Yorum Yaz



Yorumlar (0)

Yorum Yok
E-DERGİ
ABDURRAHMANGAZİ MAH. OSMANGAZİ CAD. NO: 123/127 KAT: 1 DAİRE: 19 SANCAKTEPE/İSTANBUL Tel : 0216 311 58 27 Gsm : 0216 311 58 27 www.camidergisi.com