irtibat: 0216 311 58 27 - 0541 789 65 95


  • Gülaçtı Ahşap Oyma

    Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

    İsmin Muhammed Gülaçtı. Gülaçtı Ahşap Oyma proje tasarımcısıyım.

    Gülaçtı Ahşap’ı kısaca tanıyabilir miyiz?

    Selçuklulardan beri süre gelen güzel bir sanatı yapıyoruz Türk sanatının en güzel örneklerinden biri olan ağaç-oyma kabartma sanatımızı, bugün de Anadolu’muzun güzel bir köşesinde Kahramanmaraş’ta geçmişten geleceğe taşınamaya devam ediyoruz. Genellikle cami mobilyaları üzerinden çalışıyoruz. Minber, mihrap, vaiz kürsüsü, müezzin mahvelleri, kapı, ahşap kubbe vb. her türlü ahşap oyma cami işlerini yapıyoruz.

    Kaç yıldır Gülaçtı firması var?

    Biz 4. kuşağız. Bizden önce dedelerimiz bu mesleği küçük atölyelerde mücevher sandığı, çeyiz sandığı, rahle yaparak devam ettirmiş dedemizin meslek hayatının son dönemlerinde bir camiden minber tamiratı işi almasıyla cami ahşap mobilya işlerine başlamış durumdayız. O günden bugüne yurtiçi ve yurt dışında 400’ün üzerinde cami işleri yapmış bulunmaktayız. Babam Ali Gülaçtı globalleşen dünyada sürekli paylaşımcılığıyla ve gelişen teknolojiyi takip ederek mesleğimizi zirveye getirmiş durumda. Biz de çocukları olarak babamızın izinden gidip mesleğimizi geliştirmek için var gücümüzle çalışacağız.

    Sadece Türkiye piyasasına mı iş yapıyorsunuz yurt dışı için de var mı? Varsa hangi ülkelere çalıştınız?

    Dünyanın ve Türkiye’nin her bölgesine iş yapıyoruz. Türkiye’de hemen hemen her bölgeden işimiz bulunmaktadır. Yurt dışında 65 camiye iş yapmış durumdayız. İhracat yaptığımız ülkeler Almanya, Avusturalya, Azerbaycan, Belçika, Dubai, Danimarka, Fransa, Hollanda, Karadağ, Kıbrıs, Beyrut, Suudi Arabistan, Norveç, Rusya. Bu ülkelerin dışında Avusturya, Amerika, Filipinler, Kenya, Cezayir, Libya, Yunanistan, Bulgaristan, Kazakistan, Makedonya, Türkmenistan gibi ülkelere teklif vermiş durumdayız.

    Ürünleriniz hangi kalitede üretiliyor? Birinci sınıf 3. sınıf gibi fiyata göre değişen kaliteleriniz mevcut mu yoksa tek bir kalitede mi üretiliyor?

    Halk tabirinde her malın bir alıcısı olur şeklinde yayılan bir söz var bu mantıkla çalışan malesef camii sektörümüzde firmalar var. Biz bu mantığı camilerimizde doğru bulmuyoruz. Camilerimiz bir defa yapılıyor o yüzden yapılan eserlerin kalitesini camii yaptıranların çok büyük bir titizlikle araştırması gerekir. Yapılan eserlerin camilerde uzun yıllar kalacağını ve ileriye dönük torunlarımıza tarihi bir değer kazanacağını bilmesi gerekir. Geçmişte yapılan kaliteli ürünleri şuanda tarihi eser olarak camilerimizde görebiliyoruz. 10 yıl önce her malın bir alıcısı olur mantığı ile yapılan camilerdeki eserlerin restore sırasında yenisiyle değiştirilmesi görülmektedir. Biz Gülaçtı Ahşap Oyma olarak biz bu mantıkla çalışmıyoruz. Camilerimiz bir defa yapılıyor yaptığımız eserlerin uzun yıllar camilerimizde kalacağını bildiğimiz için vebal almak istemiyoruz. Misyonumuz ve hedeflerimiz doğrultusunda kesinlikle kalitede malzemeden ve işçilikten taviz vermiyoruz. Kullandığımız ağaçtan yapılan işçiliğe kadar günümüz şartlarında en kaliteli ve en sağlam işleri üretiyoruz. Yaptığımız işler muhayer olup işçilik ve malzeme hatasından dolayı kaynaklanan sorunlardan firmamız ayakta olduğu sürece değişim garantisi veriyoruz o yüzden referanslarımız ve kalitemiz bizim için her zaman gurur tablomuz olmuştur.

    Bir ürüne her firmanın verdiği fiyat farklı oluyor. Sizce bu farklılık ne için oluşuyor?

    Her sektörde olduğu gibi cami sektörümüzde de bu farklılık görülebiliyor. Bunların başlıca sebepleri kullanılan malzeme ve yapılan işçiliktir. Ahşap sektöründe kullanılan ham madde ağaçtır. Ağaçlar ahşap sektöründe ağaç çeşitleri ve sınıflarına ayrılmaktadır. Örnek verecek olursak 1.sınıf sapelli ağacı 1000 Euro’dur, 2.sınıfı. 750 Euro’dur. 3. sınıfı 500 Euro’dur, aynı şekilde farklı çeşitli ağaçlardan örnek verecek olursak. Çam ağacı 1.sınıf 350 Euro’dur. 2.sınıf. 200 Euro, 3. sınıf 100 Euro’dur. Yani 1 sınıf. 1000 Euro’yla yapılan minber ile 3. sınıf çam ağacının fiyatında büyük farklılıklar görülebilir. Buradaki farkı örnek verecek olursak Mercedes ile Tofaş arabaları arasındaki farkı verebiliriz.

    Aynı şekilde yapılan işçilikte büyük farklılıklar görülebiliyor. Bazı firmalar vardır aynı ürünü 5 aşamada bitirir bazı firmalar vardır aynı ürünü 30 aşamada bitirir, görüntü birbirlerine yakın olabilir. Ama kesinlikle kalite farkı vardır. Aşamalardan örnek verecek kalitesi düşük olan bir ürün en görsel yerine verilen işçilik yoğun olur zımparası boyası tertemiz yapılır göze uzak tepe bölgelerine ve iç kısımlara aynı işçilik verilmez. Kaliteli ürün ise en görsel bölgesine yapılan işçilik ile en tepe noktasındaki insanların ulaşamayacağı bölgedeki işliğin kalitesi bile 1. sınıf olmasıdır.

    Bu farka birde şöyle örnek verelim: Bir manav vardır kaliteli işini dürüst yapan bir manav vardır. İşine hile katan birinde muzun kilosu 1 TL’dir diğerinde 50 krş. 50 kuruş muzu satan en iyileri en üste koyar 1 TL satan ile aynı görünür. Fiyatına aldanıp manava seçtiren kişi çürük muzu alır. Diğeri ise iyiyi kendisi seçer en iyisini alır.

    İki ürün görünüşte birbirine benziyorken aradaki bu farklılık nasıl anlaşılabilir?

    Aynı kalitede ürünler birbirlerine benzeyebilir. Bu ürünleri birbirinden ayırt etmek için A’dan Z’ye ürünün bütün özellikleri sorulmalıdır. Ürününün imalatı yapıldığı yere gidilip ürünler görülmelidir. Referans olarak verilen camiler gidip incelenmelidir. Aynı ürün için birkaç farklı firmadan teklif alınmalı, ürünün kaç günde biteceği malzemenin kalitesi, işçilik kalitesi sorulmalı ve incelemeler yapılmalı, gerektiğinde ham madde olarak kullanılan ağaçların alındığı firmalardan malzeme bilgisi alınmalı böylece aralarında kıyaslama yapılmalıdır. Günümüzde bazı camilerimiz kısıtlı imkanlardan dolayı ürünün fiyatının uygunluğuna ve süresine bakıyor. Kalitesi pek araştırılmıyor minber mi? minber mihrap mı? mihrap bu mantıkla yaptırılıyor. Oysa bu ürünler camilerimize 1 defa yapılıyor. Onun için en kalitelisinin yapılması gerekir. Fiyatlar ve kalite şuanda camii sektörünün ahşap bölümünde yerine oturmaya başlıyor.

    Aynı kalitede olmayan ürünlerin sanal ortamdan resimleri de birbirine benzeyebilir. Bunların başlıca sebebi de şudur: a firması kaliteli titizlikle iş yapar b firması ise fiyatları uygun tutup maliyetleri ve kaliteyi düşük tutarak iş yapar b firması sanal ortamda a firmasının yaptığı işleri kendi yaptığı iş gibi gösterir referans olarak a firmasının yaptığı cami işlerini gösterebilir. Araştırma yapan cami yetkilisi referans edilen camilere bakmakla yetinmemeli yetkilileriyle konuşmalıdır aksi takdirde yanıltılır.

    Gülaçtı olarak CNC (Computer Numerical Control) kullanıyor musunuz?

    Evet kullanıyoruz. Lakin maliyetleri düşürmek veya ürünlerimizin sanat değerini düşürmek için değil tam aksine daha simetri, daha hızlı ve daha kaliteli iş çıkarmak için kullanıyoruz. Aslında CNC oyma yapmıyor sadece ürünün kaba kısımlarını ve ana hatlarını çizerek işlerin simetri ve seri çıkmasında yardımcı oluyor. Geçmişte dedelerimiz yapılacak olan işleri elle çizip, daha sonra şablona döküp elle ağaçların üzerine çizerek yapıyordu. Şimdi bilgisayar ortamında çiziliyor daha sonra CNC makinası onun şeklini çıkartıyor ve kaba kısımlarını alıyor. Diğer kısımlarını ustalarımız eleriyle iğne oyası gibi işliyor. Özet geçmek gerekirse CNC işin %20 bölümünü yapıyor.

    Bu iş size vebal midir?

    Camilerimiz bir defa yapılıyor o yüzden yapılan eserlerin kalitesini cami yaptıranın çok büyük bir titizlikle araştırması gerekir. Yapılan eserlerin camilerde uzun yıllar kalacağı ve ileriye dönük torunlarımıza tarihi bir değer kazanacağını bilmesi gerekir. Geçmişte yapılan kaliteli ürünleri şuanda tarihi eser olarak camilerimizde görebiliyoruz. Aksine 10 yıl önce her malın bir alıcısı olur mantığı ile yapılan camilerdeki eserlerin restore sırasında yenisiyle değiştirilmesi gerekmektedir. Biz Gülaçtı Ahşap Oyma olarak bu mantıkla çalışmıyoruz. Camilerimiz bir defa yapılıyor yaptığımız eserlerin uzun yıllar camilerimizde kalacağını bildiğimiz için bize göre bu işler vebaldir.

    2014 Cami Yapı Ekipmanları Fuarı’na katıldınız. Beklentileriniz karşılandı mı?

    Bu kadar güzel geçeceğini açıkçası tahmin etmiyorduk. 30’a yakın teklif verdik ve bunun 5 tanesi şuan ciddi durumda. Beklentimizi karşıladık. Teşekkür ediyoruz.

    2015 Cami Yapı Ekipmanları Fuarı ile ilgili beklentiniz ve katılım durumunuz nedir?

    Kesinlikle katılacağız. Beklentimizin yine karşılanacağından eminiz.

Yorum Yaz



Yorumlar (0)

Yorum Yok
E-DERGİ
ABDURRAHMANGAZİ MAH. OSMANGAZİ CAD. NO: 123/127 KAT: 1 DAİRE: 19 SANCAKTEPE/İSTANBUL Tel : 0216 311 58 27 Gsm : 0216 311 58 27 www.camidergisi.com