irtibat: 0216 311 58 27 - 0541 789 65 95


  • Cami Yapı Ekipmanları Fuarı 2017de Neler Konuşuldu...

     

     

     

     

     

     

    Kocaeli Ticaret Odası Meclis Başkanı Sn. Akın DOĞAN’ın Açılış Konuşması

    30 Mart - 2 Nisan’17 tarihinde Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Uluslararası Fuar Merkezi’nde yapılan Cami Yapı Ekipmanları Fuarı açılış konuşmasını yapan Kocaeli Ticaret Odası Başkanı Sn. Akın Doğan: “Globalleşen dünyada ticaret için sadece bulunduğumuz yerde olmak yetmiyor, tüccar ve tacirin bir araya gelmesi fuarlar sayesinde olmaktadır.” diyerek Kocaeli’nde ilk kez düzenlenen Cami Yapı Ekipmanları Fuarı’nın önemine dikkat çekti.

    Proaktif Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Hüseyin ŞAHİN’in Açılış Konuşması

    ‘4. İhtisas Cami Yapı Ekipmanları Fuarı’ açılış konuşmasını yapan Proaktif Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Hüseyin Şahin, Kocaeli’nde Proaktif Fuarcılık tarafından Cami Yapı Ekipmanları Fuarı ile aynı tarihlerde ilk kez 2017 Hac ve Umre Fuarı’nı da düzenlediklerini belirtti. Sektör sorunlarına adım atmak adına bu yıl iki önemli derneğin kurulduğuna da değinen Sn. Şahin, ‘Cami Esnaf ve Sanatkarları Derneği’ ve ‘Cami Sanatkarları ve İş Adamları Derneği’nin sektöre hayırlı olmasını diledi.

    “Fuarın düzenlenme amacının özellikle camilerimizin daha modern, daha kaliteli ve daha sağlıklı ürün ve ekipmanlarla döşenmesinin sağlanmasına vesile olmaktır. Cami Yapı Ekipmanları Fuarı ve Hac Umre Fuarı’nın sektör için çok önemli olduğuna inanıyoruz.”

    “Gelişen teknolojik alt yapı ve artan ihtiyaçlar dolayısıyla günümüz alt yapısında kalite standartlarının yakalanması, sektörün hızla büyümesi açısından da artık kaçınılmaz olmuştur. İbadethanelerimizin layık olduğu yere gelmesi için siz değerli üreticilerimizle yükselmeye gayret edeceğiz.” dedi.

    Sektörün içinde bulunduğu kronikleşmiş sorunlar da bizi ve sektörü üzmektedir.  Bugün yaptığı ticareti kayıt altına alan, çalıştığı işçinin sigortasını yatıran ve yürürlükteki iş güvenliği yasasına uygun davranan firma sayısı 170 civarındadır. Buna mukabil hiçbir kaydı olmayan, çalıntı ya da yasal olmayan yöntemlerle elde edilmiş ürünleri cami derneklerine faturasız satmaya çalışan yaklaşık 400 civarında merdivenaltı firma ya da şahsın olduğu tahmin edilmektedir.

    Konuşmasında sorunların önemine değinen Şahin; “Bu durum hem dürüst iş adamlarını zora sokmaktadır hem de devlet bu kayıt dışı dönen paranın vergisini alamamaktadır. Ne acıdır ki bazen bir usta milyarlarca lira yatırım yapmış bir firma ile rekabet edebilmektedir. Sektörün kanayan yarası olan kayıt dışı satılan ürünleri alan dernek yöneticilerinin iyi niyetli olduğundan hiçbirimizin şüphesi yoktur. Ancak çalınmış ya da yasal olmayan yöntemlerle elde edilmiş ürünleri cami derneklerine satan kişiler için aynı iyi niyetin olduğunu kabul etmek imkansızdır.” dedi.

    “Tüm Cami derneklerimizin ve hayırseverlerin imalatçılarla iş yapmasını ve referanslarının araştırılmasını arzu ediyoruz. Diyanet İşleri Başkanlığımız ve Çevre Şehircilik Bakanlığımız olarak kayıt dışı ekonominin kayıt altına alınması konusunda nasıl bir çalışma yapılabilir? Nasıl ki devlet okul ya da hastane yapacağı zaman kriterlerin önceden belirlenmiş şartnameler koyuyor ve bu standartlara göre binalar yaptırıyor ise cami mimarileri ve ekipmanları içinde benzer bir standardizasyon olmalı diye düşünmekteyiz. Hatta cami yaptırma işleri derneklerden alınıp Çevre Şehircilik Bakanlığı ile il ve ilçe müftülüklerimizin denetim ve sorumluluğuna verilmelidir. Ancak bu şekilde cami mimarilerinde ortak bir payda da buluşulabilir diye düşünmekteyiz.” dedi.

    “2014 yılında yapılan ilk fuarda 3000 m2 yerde 42 firmanın katıldığı fuara, bu yıl 6000 m2’de 98 firmanın katıldığını belirterek; “Bazı firmalarımızın sadece fuara özel ürün üretmiş olması ve aynı şekilde sektöre sunması bizi mutlu etmektedir. Her geçen yıl, bir önceki yıla göre katılımcı sayımız artmaya devam etmektedir.” diyerek konuşmasını tamamladı.

    Kocaeli Belediyesi Başkan Vekili Sn. Zekeriya ÖZAK:

     

    Cami yapmak ve yaptırmak mukaddes ve çok hayırlı bir görevdir.”

    “Camiler İslam ülkelerinin aidiyet sembolüdür, farklılıkların ortadan kalktığı, hoşgörünün ikram edildiği manevi evlerimizdir. Allah’ın rızasını almak, O’nun farzlarını yerine getirmek, dinimizin temel kurumlarını çalıştırmak, eğitimi ve öğretimi yaymak, Camilerin yaygınlaştırılmasıyla mümkün olur.

    Peygamber Efendimiz, “Kim Dünya’da bir mescit yaparsa, Allah ona cennette bir ev yapar.” buyurarak cami inşa etmenin ve onarmanın önemine işaret etmişlerdir.

    “Kocaeli Büyükşehir Belediyesi olarak, Sayın İbrahim Karaosmanoğlu’nun talimatıyla camilerimizin bütün inşaat hizmetlerinde destek veriyoruz. Bu işi bizzat takip ediyorum. İstiyoruz ki bu topraklara vurulan en önemli mührümüz olan camilerimiz mazlum olmasın ve ecdadına ve hemşerilerine yakışır bir güzellikte olsun.” diyerek konuşmasına devam eden Kocaeli Belediyesi Başkan Vekili Sn. Zekeriya ÖZAK konuşmasına düzenlenen her iki fuarın özellikle manevi desteğine de dikkat çekerek devam etti:

    “Cami Yapı Ekipmanları Fuarı’nda da yapı ekipmanları konusunda ciddi imkanlar sunulmaktadır. Aynı zamanda dini farzlarımızdan olan Hac farzıyla ilgili de Hac ve Umre Alternatif Fuarı’nda önemli bir imkan sunan bir fuar olmuştur.”

    “Unutmayalım ki yurdumuzun bize vatan olmasının en bariz göstergelerinden birisi kentlerin siluetlerinde görülen minareler ile o minarelerden günde beş defa yükselen mübarek ezan sesleridir. Manevi bir huzur ile asırlarca cematine sunan yeni camilerimizin inşaatında bu fuarlar elbette önemli fırsatlar sunacaktır.”

    Kocaeli Müftü Yardımcısı Sn. İlyas ÖZTEL:

    ‘Kocaeli’nin ve bizim sektörümüzün Cami Yapı Ekipmanları Fuarı’na ihtiyacı vardı. Camilerimiz, derneklerimiz, cemaatimiz yapı ekipmanları konusunda büyük sıkıntılar yaşıyor. Bu sıkıntılar yaşanmasın diye ‘Cami Yapı Ekipmanları Fuarı’ düzenlendi ve fuardan yeterince istifade edebileceğimizi düşünüyorum.’

    “Camiler, bizim medeniyetimizin, kültürümüzün, İslam toplumunun merkezinde olan müesseselerdir. Geçmişten geleceğe de böyle olacaktır ancak camilerimizi inşa ederken acaba medeniyetimizin merkezinde olabilecek donanımda camilerimizi inşa edebiliyor muyuz? sorusunda maalesef sıkıntılarımız vardır. ” Öyle camiler inşa ediliyor ki etrafında cenaze namazı kılacak yer yoktur. Bazı Camilerimizden cenazeler diğer camilere taşınıyor. Tabii bunlar imkansızlıklardan kaynaklanıyor şeklinde izah edilmeye çalışılıyor ancak camileri gerçekten merkeze alalım, yeteri kadar arsa ve imkan tahsis edelim. Daha  büyük ve donanımlı camiler, bütün müştemilatıyla hazır camiler inşa edelim.” dedi.

    “Yapı ekipmanı temini noktasında yaşadığımız sıkıntılar sebebiyle, piyasada var olan ürünleri veya alternatif ürünleri tanımıyoruz, bilmiyoruz ve göremiyoruz. Sıkıntılar yaşanıyor ve mahkemelik olaylar ortaya çıkıyor. Bunların önüne geçebilmek için sektörü tanımak lazım, bu noktada Cami Yapı Ekipmanları Fuarı çok önemli bir yerdedir.”

    Sn. İlyas Öztel konuşmasını camilerin sosyal yapısına da dikkat çekerek sürdürdü:

    “Camiler yalnızca namaz kılınacak yerler değildir. Camilerimizde daha pek çok dini, sosyal, kültürel faaliyete ihtiyacımız vardır. Cemaatimizden her kesime nasıl hizmet götüreceğiz, bu konu gerçekten önemli bir husustur.” 

Yorum Yaz



Yorumlar (0)

Yorum Yok
E-DERGİ
ABDURRAHMANGAZİ MAH. OSMANGAZİ CAD. NO: 123/127 KAT: 1 DAİRE: 19 SANCAKTEPE/İSTANBUL Tel : 0216 311 58 27 Gsm : 0216 311 58 27 www.camidergisi.com