irtibat: 0216 311 58 27 - 0541 789 65 95


  • Cami Esnaf Ve Sanatkarları Derneği Çalışmalarına Hız Kesmeden Devam Ediyor!

    Sektör sorunlarına kaliteli bakış açısını yansıtan dernek faaliyetleriyle Türkiye’de gün geçtikçe büyüyen üye sayısı ve yaptıkları toplantılarla, 2017 yılında çalışmalarıyla, sektör sorunlarına yaklaşımlarıyla ve Cami sektöründeki proje ve hedefleriyle çalışmalarını hızla sürdüren ‘Cami Esnaf ve Sanatkarları Derneği' Başkanı Sn. Salih Karadağ ile yaptığımız röportajımızın ikinci bölümü bu ayki dergimizde... 

    Dernek Başkanı sektördeki çalışmalarını değerlendirdi: 

    Derneğimiz 7 kişiyle çalışmalarına başladı, 14 kişiyle kuruldu. Şu anda yaklaşık 45 resmi üyemiz var. Üye olmak isteyen 30 firma için dernek tüzük ve şartnamemize göre değerlendirmeler ve araştırmalar yapıyoruz.

    Ücra köşelerde kalmış ve hiç sesi çıkmayan işin ehlileri var! 
Cami Esnaf ve Sanatkarları Derneği'
olarak usta kişilere ulaşıp, dernek faaliyetlerimizi ve çalışmalarımızı
anlatıp işin ustalarını dernek
bünyemize kazandırmanın, sektörü ayağa kaldırmanın hedefinde ve
 gayretindeyiz.”  

    Derneğin sektöre, ekonomiye ve piyasaya katkısı nelerdir? Derneğin katkıları neler oldu, sizce gelecekte katkıları neler olacaktır?  

    Derneğimiz sektöre gerçekten çok şey kattı. Öncelikle birlik, beraberlik ve kardeşlikten örnek alınarak daha güzel, kaliteli işler yapabilmek için insanlar yarışa girmiştir. 

    Türkiye genelinde yapılan işlerde, özellikle de İstanbul’da öyle işler yapılıyor ki gördüğümüz manzara gerçekten içler acısı oluyordu. Firmalar, Cami sektöründe temelinden minaresine, iç tezyinatına, vitrayına, mihrabına, kürsüsüne, ahşabına, halısına varıncaya kadar kaliteli iş yapma çabasına girdi. Dernek çalışmalarımızla sektöre bu konuda büyük bir katkımızın olduğunu düşünüyorum. Birçok firmamız yeniliklere adım atmaya başladı, onlara teşekkür ediyorum.

    “Camiler için para kolay toplanmıyor ancak yapılan hataların geri dönüşümü daha büyük maddi kayıplara yol açıyor. Ürün satın alınan firmalar çok önemlidir. “ 

    Cami’nin minare bölümü çok önemlidir. Yapılan bazı işleri sonradan değiştirmek mümkün olsa da bir minareyi başlı başına tekrar düzeltmek çok sıkıntılı oluyor. 

     

    “Piyasada yanlış iş yapan firmaları ya da kişileri de tespit edip paylaşıyoruz. Her yıl 2000’den fazla yapılan Cami yapımı ve tadilatı işlerinin hepsinde dernek olarak iş yapma gibi bir durumumuz yok ancak şu kişilere ya da şu işlere dikkat edin şeklinde uyarılarımızı yapıyoruz. Piyasada kötü iş yapan arkadaşlarımızda bundan dolayı zoraki olsa da iyi iş yapmak ve piyasadaki iyi ve kaliteli işlere ayak uydurmak zorunda kalıyorlar. ” 

    Belediyelere önerileriniz nedir? Nelere dikkat edilmesi 
gerekir?  

    Belediyelerimiz olmasa Camilerin bir çoğu inşa edilemez. Belediyeler yapım konusunda teşvik ediyor, Camilere yardımda bulunuyor. Belediyelerin biraz daha hassas davranması gerekmektedir. Camilerde kimler en iyi işi yapıyor, hangi işte kim daha iyi usta, her iş için en az 4 minareci, 4 hattat ustası gibi örneklerle işlerin ehlilerini belediyelerin müteahhitlerin karşısına çıkartması gerekiyor. 

    Belediyeler, iş yapacak firma isimlerini araştırmalarıyla belirleyip, aynı kalemde iş yapan düzgün kişileri tespit edip Cami yapacak firmalara önerilerde bulunabilir.   

    Cami sektörü sorunlarının çözümleri için sizce Diyanet İşleri Başkanlığı’nın çalışma yapması gerekiyor mu? 

    Diyanet İşleri Başkanlığımızın öncelikle olmazsa olmazlarından biri öncelikle Cami projelerinin düzeltilmesidir. Öncelikle çalışmalara projeden başlanması gerektiğini düşünüyorum. Projelerde büyük sıkıntılar var. Gelen her projede ortalama %70 gibi oranlarda sıkıntı çıkıyor. İşini iyi yapan bir usta uyarısını yapıyor. Ama çıkmış ve onaylanmış bir proje olduğundan dolayı işi alan firma, belediye, şahıs ya da dernek fark etmeksizin projelerde düzeltmeye gidilemediğinden eserlerde hoş olmayan durumlar ortaya çıkabiliyor. 4-5 tipte ya da 3-5 boyutlu projeler yaptırılıp ‘Diyanet İşleri Başkanlığımız’ tarafından bu projeler incelenip onaylanırsa ve doğru projelerle doğru işler yaptırılırsa sorun çözülecektir.   

    Proje’ doğru olursa, usta seçimi yanlış bile olsa, usta mecburen o projeyi uygulamak zorundadır.
Ancak doğru bir ustaya yanlış proje iletildiği zaman usta mecburen işini yanlış yapmak zorunda kalıyor. 

    ‘Cami Yapı Ekipmanları Fuarı’ sizce sektörün beklentilerini karşılamaya başladı mı? 

    Bence %85 oranında beklentileri karşılamaya başladı. Gün geçtikçe sektörü daha da ileriye taşıyor. Türkiye’nin birçok yerine gidip minare işi yapıyorduk. Sektördeki çalışmalarımızla girip çıkmadığımız yer kalmadı, ‘Cami sektörü ne kadar büyük bir sektörmüş’ dedik. Biz sektörün içinde olmamıza rağmen bunun farkında değilmişiz. “Bizim ulaşamadığımız yerlere ‘Cami Dergisi’ ve ‘Cami Yapı Ekipmanları Fuarı’aracılığıyla, sektördeki arkadaşlarımızla, kataloglarımızla ve Cami Yapı Ekipmanları Fuarı’na katılan birçok firmadan gelen arkadaşlarımızın bilgileri ile birlikte sektöre çok büyük bir katkınızın olduğunu düşünüyorum. “  

    ’Cami Yapı Ekipmanları Fuarı’ piyasada oldukça farklılık yaratıyor. Camilerdeki sıkıntıları ortadan kaldırmaya katkıda bulunulacak doğru bilgileri sektörümüze  ’Cami Yapı Ekipmanları Fuarı’ ve ‘Cami Dergisi’ aracılığıyla verildi. Camilerimiz bilgilendirildi. Şimdi herkesin elinde dokümanı var. Herkesin doğru işi ve piyasayı daha iyi analiz edebilme fırsatı var.

     

    Fuar organizatörü ‘Proaktif Fuarcılık’tan beklentileriniz nelerdir? 

    Her sene yükünüzün ve çalışmalarınızın daha da ağırlaştığının farkındayız. 

    Çıtayı her yıl biraz daha yükselttiğiniz için bizlerinde talepleri daha yükseğe çıkıyor. 

    Fuar öncesi ve sonrası programlar yapıp Diyanet İşleri Başkanlığı’na, resmi kurumlara ve devlet büyüklerimize davetiyelerle birlikte gidip onlarla sohbet etmeniz,
‘Cami Esnaf ve Sanatkarları Derneği’ artık büyük bir dernek ve bu dernekle birlikte - dernek varlığını ve şikayetleri daha fazla dile getirmeniz Cami sektörü için büyük bir artı olacaktır. 

    Devletin Cami Yapı Ekipmanları Fuarı’na, Cami Dergisi’de, Cami sektörüne ve Cami Esnaf ve Sanatkarları Derneği’nin faaliyetlerine daha çok destek vermesini istiyoruz. 

    “İş güvenliği olmayan ve sigortasız işçi çalıştıran işleri ve firmaları yetkili makamlara bildirirsek ve bu piyasada yayılırsa böyle durumların önüne geçilebilir. Camilerde iş güvenliğinin sağlanması gerekiyor!”

    Değerli röportajı için Sn. Salih Karadağ’a teşekkür eder, 
dernek faaliyetlerinde, sektör çalışmalarında ve yeni projelerinde kolaylıklar dileriz.

Yorum Yaz



Yorumlar (0)

Yorum Yok
E-DERGİ
ABDURRAHMANGAZİ MAH. OSMANGAZİ CAD. NO: 123/127 KAT: 1 DAİRE: 19 SANCAKTEPE/İSTANBUL Tel : 0216 311 58 27 Gsm : 0216 311 58 27 www.camidergisi.com