irtibat: 0216 311 58 27 - 0541 789 65 95


  • Cami Esnaf ve Sanatkarları Derneği Başkanı Sn. Salih Karadağ Sektördeki Çalışmalarını Değerlendirdi

    Derneğimiz 2016’nın son aylarında faaliyete geçti. 8 yıl ‘Cami Sanatkarları’ olarak bir araya geldik. Öncelikli hedefimiz kaliteli işler yapan, sözünü tutan ve işini düzgün yapan sektör temsilcileriyle bir araya gelerek bir topluluk oluşturmaktı.
    7 yılı aşan süredir toplantılar düzenliyoruz. Cami sektörü için neler yapabiliriz düşüncesiyle, örnek olabilecek çalışmalara imza atabilmek amacıyla dernek faaliyeti halindeki topluluğumuzu resmiyete dökmek istedik. Amacımız, Camilere güzel eserler bırakabilmektir.”

    Salih Bey, sizi tanıyabilir miyiz? Sektördeki çalışmalarınız nelerdir?

    1984 yılı, Samsun doğumluyum. Yaklaşık 20 yıldır Cami minaresi inşa etmekteyiz.

    Sn. Başkanım, ‘Cami Esnaf ve Sanatkarları Derneği’ni kurma fikri nasıl ortaya çıktı?

    Öncelikle altı zanaatkar arkadaşımızın bir araya gelip, bir iftar yemeğinde abi-kardeş dostluğuyla başladı. Bu birliği daha büyük bir kulvara nasıl taşıyabiliriz, nasıl birbirimize abi-kardeş olabiliriz düşüncesiyle devam eden sohbetler esnasında görüşme sıklıkları arttıkça faaliyetlerimiz bugüne kadar geldi.

    Cami Esnaf ve Sanatkarları Derneği’nin amaç ve hedefleri nelerdir? Şu andaki üye durumu nedir?

    Derneğimiz 7 kişiyle çalışmalarına başladı, 14 kişiyle kuruldu. Şu anda yaklaşık 45 resmi üyemiz var. Şu anda üye olmak isteyen 30 firma için dernek tüzük ve şartnamemize göre değerlendirme ve araştırma yapıyoruz.

    “İşi ve piyasayı bilmeden iş yapabilen kişilerin önüne nasıl geçebiliriz? Sorusuna cevaben faaliyetlerimizle sektörü ayağa kaldırma hedefinde ve gayretindeyiz.”

    Başkanım, sektörde ne gibi sıkıntılar var?

    Sektörümüzde maalesef acı ama gerçek ‘işi bilmeyen ve çantacı’ diye tabir ettiğimiz, işle uzaktan yakından alakası olmayan, ağzı güzel laf yapabilen kişiler aldıkları ve yaptıkları işlerle Camilerimizi muazzam bir şekilde üzmektedir.

    Bizim öncelikli hedefimiz, işi ve piyasayı bilmeden iş yapan bu kişilerin önüne geçmektir. Piyasa ve sektörde gerçekten çok kaliteli ustalar ve değerli sanatkarlar var. Ücra köşelerde kalmış ve hiç sesi çıkmayan işin ehlileri var; biz bu usta kişilere ulaşıp, dernek faaliyetlerimizi ve yaptıklarımızı anlatıp bu kişileri de dernek bünyemize katıp sektörü ayağa kaldırma hedefinde ve gayretindeyiz.

    Son yıllarda gördüğüm kadarıyla belediyelerin ve müteahhitlerin eline gelmiş bütün Cami işleri acı gerçektir ki, para kazanma hedefinde iş yapan kişilerce ve eser yapıyorum düşüncesinden oldukça uzaktır. Yapılan işler, kısa sürede nasıl bitiririm düşüncesiyle yapılıyor.

    Bana gelip şu teklifte bulunulabiliyor: “Sen paranı almayacak mısın? Proje ne ise onu yap! Bu olmaz, şu olmaz gibi cümleleri sarf etme, burada hedefimiz para kazanmak ve sende paranı alıyorsun.” Sektörden bu kişileri ve bu düşünceleri kurtarmamız gerekiyor. Yaptığımız işlerde kazanılacak para değil, kalite ön planda tutulmalıdır. 

    “Öncelikle doğru ve düzgün işlerin yapılması en önemli amacımızdır. Merdiven altı iş yapanları piyasadan kaldıracağız. Hepimizin el birliği ile piyasadan bu yükü kaldırması gerekmektedir. Camiler bizim ibadethanemiz ve Allah’ın evidir.”

    Cami Yapı Ekipmanları Fuarı’na Diyanet İşleri Başkanlığı ve Çevre Şehircilik Bakanlığı’nın destek vermesi gerekir mi? 

    Kesinlikle destek verilmesi gerekiyor. Bu konuda bizim büyük beklentimiz var. Özellikle de Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan ve devletimizin yüksek kurumlarından fuara destek verilmelidir. Camilerimizin %80’i hayırla ve işadamları desteğiyle yapılıyor. Devlet kanalıyla da işler yapılıyor, müteahhit firma gönderimi vb. işler gibi destekleri oluyor.

    Maddi taraf bir tarafa ama özellikle manevi tarafta yanımızda olmaları çok önemlidir.

    Cami Yapı Ekipmanları Fuarı'nda devlet büyüklerinin içimizde olması gerekiyor ki bizleri işimizde daha da çok coştursunlar. Cami sektörü yetim kalmış görünüyor, bu da bizi çok üzüyor. Devlet büyüklerimizden manevi olarak çok büyük destek beklemekteyiz.”

    12-15 Nisan 2018’de yapılacak olan ‘Cami Yapı Ekipmanları Fuarı’na ‘Cami Esnaf ve Sanatkarları Derneği’ olarak katılımınız olacak mıdır?

    Yönetim kurulumuz ile istişare edip, bundan önce olduğu gibi bundan sonrada dernek olarak yerimizi almaya devam edeceğiz.

    Derneğimizin faaliyetleri ile sektöre oldukça fazla katkımızın olduğunu ve fuarlara manevi olarak katılarak insanları daha çok teşvik ettiğimizi düşünüyoruz. Fuarın kaliteli iş yapan firmalara ve sektöre değer kattığını görüyoruz.

Yorum Yaz



Yorumlar (0)

Yorum Yok
E-DERGİ
ABDURRAHMANGAZİ MAH. OSMANGAZİ CAD. NO: 123/127 KAT: 1 DAİRE: 19 SANCAKTEPE/İSTANBUL Tel : 0216 311 58 27 Gsm : 0216 311 58 27 www.camidergisi.com