irtibat: 0216 311 58 27 - 0541 789 65 95


  • Bir Nakkaş Sanatçısının Değerlendirmesi

    Projesi olmadan yapılan işler, kalem işi bile değildir. Maalesef ülkemizde bu hassasiyeti bilen kişi sayı çok azdır.

    Cami sektöründeki tasarım, proje ve uygulamalarıyla ‘Nakkaşlık’ mesleğinde 27. yılını tamamlayan ‘Nakkaş Adem Turan’ ve firması ‘Tezyinat Sanat Hizmetleri’ özellikle 15 yy. – 18 yy. arasında yapılmış olan eserlerden ilham alıyor. Nakkaş Adem Turan, her yıl yeni projeler ve tasarımlarla desteklediği çalışmalarını gelecek kuşaklara aktarmayı amaçlıyor. 

    Adem Bey Merhaba, nakkaş faaliyetleriniz kaç yıldır devam ediyor? Firmanız ve çalışmalarınız hakkında bilgi alabilir miyiz?

    Yaklaşık 27 yıldır bu mesleğin içerisindeyim. Öncelikle biz ‘nakkaş’ firmasıyız. İşimizi ve çalışmalarımızı bu şekilde tanımlıyoruz: Günümüzde ‘mimari tarz’ olarak yapılan süslemelere kalem işi adı veriliyor, uygulamayı icra edenlere de ‘kalemkâr’ adı veriliyor. ‘Tezyinat Sanat Hizmetleri’ olarak bizlerde bu işin  tasarımını, projesini,  uygulamasını ve dahi yönetimini yaptığımızdan kendimizi ‘nakkaş’ olarak adlandırıyoruz. Çünkü nakkaş belirttiğim gibi usulüne göre proje, tasarım ve uygulama yapabilen kişidir. Bugün usulüne uygun olmayarak yapılan, sağdan soldan alıntı yapıp yanlış resimlerle ugulama yapan kişilerde kendilerini nakkaş olarak isimlendiriyor. Hatta diyebilirim ki; 

    Proje olmadan yapılan işler kalem işi bile değildir. Maalesef ülkemizde bu hassasiyetleri bilen kişi sayı çok azdır.

    Nakkaş çalışmalarınızda klasik eserlerden mi ilham alıyorsunuz? Çalışmalarınızda hangi dönemi esas 
alıyorsunuz?

    Elbette ki klasik muhtelif eserlerden ilham alarak çalışmalarımızı bu günümüze yansıtmaya çalışıyoruz. Özellikle 15 yy. – 18 yy. arasında yapılmış olan çalışmalardan esinleniyoruz. Firma olarak arşivleme, bilgi ve belgelere ulaşma konularında çok ciddi gayret gösteriyoruz.   

                     

    Markanızı geliştirmek için yaptığınız çalışmalar nelerdir? 

    ‘Tezyinat Sanat’ firması olarak yaptığımız farklı proje tasarım ve uygulamalarımızla markamızı daha ileri noktalara getirmeyi hedefliyoruz. Önceliğimiz şu zamana kadar yaptığımız gibi her yıl yeni proje ve tasarım üreterek markamızı gelecek kuşaklara aktarmayı amaçlıyoruz. Bu nedenle bazen bir proje üzerinde 6-8 ay ofis ortamında çalışma yaptığımız oluyor.

    Yaptığınız çalışmalar içinde en çok etkilendiğiniz ve ustalık eseriniz olarak belirtebileceğiniz çalışma/çalışmalar nelerdir? Referanslarınız hakkında bilgi alabilir miyiz?

    Yaptığımız çalışmalarımız arasında bir ayrım yapmam çok zor. Hepsi bizim için çok kıymetli. Ustalık yolunda da kendimizi hala geliştirmeye çalışıyoruz. Referans konusunda ağırlık olarak İstanbul’da ciddi eserlerimiz var. Yurt içinde ve yurt dışında da çok şükür birçok çalışmamız mevcuttur.

     

    Fuara/Fuarlara katılmanızın marka gelişiminize etkisi ve katkısı nedir?  Cami Yapı Ekipmanları Fuarı ve Cami Dergisi hakkındaki düşüncelerinizi öğrenebilir miyiz?

    ‘Tezyinat Sanat Hizmetleri’ olarak, Cami Yapı Ekipmanları Fuarı’na 2013 yılından beri katılımcı firma olarak katılıyoruz. Firmamıza olumlu yönde birçok katkıları olmasa ve katkılarını görmesek fuara katılımcı olmayı düşünmezdik.

    Cami Dergisi’ni ve fuar çalışmalarınızı sektöre katkısı açısından çok olumlu buluyoruz. İnşallah iyi niyetli çalışmalarınızın  önü her daim açık olur.

    Değerli röportajı için Sn. Adem TURAN’a teşekkür eder, çalışmalarında kolaylıklar dileriz.

     

Yorum Yaz



Yorumlar (0)

Yorum Yok
E-DERGİ
ABDURRAHMANGAZİ MAH. OSMANGAZİ CAD. NO: 123/127 KAT: 1 DAİRE: 19 SANCAKTEPE/İSTANBUL Tel : 0216 311 58 27 Gsm : 0216 311 58 27 www.camidergisi.com