irtibat: 0216 311 58 27 - 0541 789 65 95


  • 40 Yıllık Tecrübede Öncü Faaliyetleriyle Maniş Yapı

    Maniş Yapı, 1975 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün kurşun ekibinde göreve başlayan Rahmi Maniş’in, Türk mimarisindeki klasik kurşun işleme geleneğinin tüm incelikleri ve bilgi birikimini aktardığı ve bizzat 25 yıl beraber çalıştığı oğulları tarafından 40 yıllık bir tecrübenin sonucu olarak kurulmuştur.

    Fuarın tanıtımının arttırılarak sektördeki tüm kurum ve kuruluşlara ulaştırılarak daha çok katılımın sağlanması gereklidir.

    Engin Bey Merhaba, Cami Yapı Ekipmanları Fuarı beklentilerinizi karşıladı mı? Fuara katılmanızın firmanız açısından avantajları ve dezavantajları nelerdir?

    Cami Yapı Ekipmanları Fuarı, kurumsallaşma ve sektörümüzün gelişimi ve kalite standartlarının yakalanması açısından ciddi kazanımlar sağlamıştır. Firmamızın tanıtımı, iş kapasitesinin yükselmesi, müşterimizle doğrudan ilişki kurulması, diyaloglarımızın artması ve doğru ifade edilebilmesi açısından avantajlar elde edilmiştir. Cami dernekleri, Camilerimizi inşa eden firma ve kurumlarımızın kurumsal firmalarla ilişki kurmasına vesile olmuştur.

    Bakır, kurşun ve kaplama sektörünü bilmeyen sektör takipçilerine ürün satın alırken nelere dikkat etmelerini önerirsiniz?

    Özelikle kurşun açısından saf (99,98) oranında paslanmaz garantili kurşun tercih edilmelidir. Yeni Mimariler ve Osmanlı Mimarisinin dışında daha modernize edilmiş projelerde Titanyum alaşımlı çinko, paslanmaz çelik, bakır vb. metaller tercih edilebilir. Uygulama esnasında sadece ustanın yönlendirmesine göre değil, mimari teknik detaylar projelendirilerek malzemenin cinsine göre alt yapı ve yalıtım uygulamaları ayrıştırılarak yapılmalıdır. Yani her malzemenin farklı özelikleri olduğundan dolayı yalıtım ve alt yapı uygulamaları uygulanacak metala göre yapılmalıdır.

    En çok tercih edilen ürünleriniz ve ürün çeşitleriniz hakkında bilgi alabilir miyiz?

    Camilerimizin kubbe kaplamalarında geleneksel olarak kullanılan kurşun halen tercihen birinci sırada yer almaktadır. Bunun sebebi kurşunun çok uzun ömürlü olması kubbe ve tonoz yapılarda kolay uygulanabilmesi, uygulamada çıkan kırpıkların ve eski camilerden sökülen hurdaların geri dönüşümünde mali avantajlarının diğer metallere göre çok fazla olması kurşunun çok eski yıllardan günümüze dek öncelikli tercih edilmesine sebep olmuştur. Bunun yanında günümüz modern yapılı camilerimizde titanyum çinko, paslanmaz çelik vb. malzemelerde ön plana çıkmaya başlamıştır. Bunun sebebi de malzemelerin hafif, renk seçeneklerinin fazlalığı ve yıllara oranla renk kaybına uğramıyor olması, diğer metallerinde edilmesine sebep olmuştur.

    Cami sektöründeki sorunlar sizce nelerdir?

    Sektörün en büyük sorunlarının başında kurumsallaşmamış, sadece ustalık bazında merdiven altı çalışan şahısların sektörün güvenirliğini sarsması ve yapılan işlerin kalitesinin ciddi oranda azalmasına sebep oluştur. Kurumsal firmaların iş güvenliği, SSK vb. genel giderlerinin olması, merdiven altı işletmelere karşı haksız rekabeti ortaya çıkartmaktadır. Bu işletmelerin ülkemize göç eden yabancı uyruklu elemanları iş güvenli olmadan ucuz, kayıt dışı sigortasız çalıştırmaları bu sorunları pekiştirmiştir. Buradaki önemli nokta camilerimizin yapımına katkı sağlayan dernek ve kuruluşların, yaptırdıkları camilerimizin sorumlulukları kadar milli değerlerimiz ve kazançlarımıza sahip çıkmalarıdır.

    Firmanızın fark yaratan yenilikleri ve projeleri sizce nelerdir?

    İlk defa Firmamız tarafından Çeçenistan’ın Geldigen Camii’sinde uygulanan altın rengi titanyum nitrit krom çelik kaplama tekniği, baklava dilimli uygulamasıyla camilerimize yeni bir estetik kazandırmış ve olağanüstü bir görünüme ulaştırmıştır. Görkemli ve göz alıcı bu malzeme ve teknik, Türkiye’de de ilk olarak Firmamızca Ankara Güneşevler Merkez Camii ve Ankara Saime Kadın Merkez Camii’lerinde uygulanarak, ülkemiz cami mimarisine yeni bir soluk getirmiştir.

    6 farklı malzemenin farklı görsellikte uygulanması, uygulamada teknik detayların ve iş takibinin profesyonel kadrolarca yapılması firmamızın sahip olduğu sorumluluklara daha ciddi yaklaşması fark yaratan uygulamalarımızdandır.

    Sektörel dalgalama ve ekonomi üzerine projeleriniz ve beklentileriniz nelerdir? Sektörde şu anda ekonomik sıkıntı var mı? Yorumlarınızı öğrenebilir miyiz?

    Piyasadaki güven ortamının azalması bizi doğrudan etkilemektedir. Maliyetlerin düşürülmesi kalite standartları bakımından zorlayıcı olmaya başlamaktadır. Ancak kaliteli ve nitelikli iş gücünden ödün veremeyeceğimiz için tercihen maliyetleri yüksek olan uygulamalarımızın geri plana itilmesine sebep olabilmektedir.

    Engin Bey, değerli röportajınız için teşekkür eder, Cami Dergisi olarak çalışmalarınızda başarılarınızın devamını dileriz. 

Yorum Yaz



Yorumlar (0)

Yorum Yok
E-DERGİ
ABDURRAHMANGAZİ MAH. OSMANGAZİ CAD. NO: 123/127 KAT: 1 DAİRE: 19 SANCAKTEPE/İSTANBUL Tel : 0216 311 58 27 Gsm : 0216 311 58 27 www.camidergisi.com